Financiële sector benut low-code om digitale transformatie te versnellen

15 april 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Een recent onderzoek van Siemens-dochter Mendix laat zien hoe low-code – een vorm van softwareontwikkeling die gericht is op het visueel ontwerpen van applicaties – wordt gebruikt door financiële dienstverleners en verzekeraars om digitalisering te versnellen.

Banken en andere financiële dienstverleners zien kostenbesparing als grootste winst bij het gebruik van low-code, terwijl bij verzekeraars de wendbaarheid van de organisatie voorop staat.

Volgens Ron Wellman, manager Industry Clouds voor Financial Services, Insurance, Retail & Public bij Mendix, versnelt low-code de ontwikkeling van applicaties, automatisering en het creëren van nieuwe digitale ervaringen. “Veel organisaties in de financiële dienstverlening maken gebruik van low-code om bedrijfsprocessen te digitaliseren, verouderde apps te moderniseren en de klantreis te optimaliseren.”

Financiële sector benut low-code om digitale transformatie te versnellen

Hoge waardering van low-code

Het onderzoek toont aan dat bijna alle deelnemers (97%) vinden dat low-code aan de verwachtingen voldoet of deze overtreft. Vooral zaken als gebruiksgemak, flexibiliteit van de organisatie en snelle time-to-market worden hierbij genoemd. De hoge waardering van low-code is waarschijnlijk mede te danken aan de volwassenheid van de low-code platformen en de mate waarin de financiële sector bekend is met de voordelen van low-code.

Een van de voordelen van het gebruik van low-code voor de banken en andere financiële dienstverleners is volgens de respondenten flexibiliteit. Met low-code kunnen projecten sneller worden opgestart en kan er beter worden ingespeeld op marktontwikkelingen. Ook geven respondenten in het onderzoek aan dat low-code wordt ingezet als een snelle en kosteneffectieve manier om legacy-applicaties te moderniseren, in plaats van ze opnieuw te ontwikkelen.

Naast de voordelen heeft een deel (50%) van de respondenten ook zorgen. De belangrijkste daarvan is de mogelijkheid van integratie van low-code applicaties met lokaal draaiende, verouderde technologie. Een ander deel (47%) maakt zich zorgen over de mogelijkheid om goede mobiele en visueel aantrekkelijke ervaringen te kunnen bieden. Inmiddels leveren de grootste leveranciers van low-code platformen uitgebreide en veilige oplossingen.