E-facturatie: Van efficiënte tool tot wettelijke verplichting, zijn organisaties er klaar voor?

E-facturatie is niet meer weg te denken. Tegen 2030 verplicht de EU e-facturatie voor internationale transacties, en veel landen nemen nu al stappen om hierop in te spelen. België loopt voorop en maakt gestructureerde e-facturatie verplicht voor zowel B2G- als de meeste B2B-transacties vanaf 2026. Nederland verplicht sinds 2017 B2G e-facturatie en zal deze verplichting naar verwachting binnenkort uitbreiden naar B2B. De verandering is in volle gang. Is jouw bedrijf er klaar voor?
In 2014 zette Italië een belangrijke stap door verplichte e-facturatie in te voeren voor leveranciers aan de publieke sector. Het doel was om belastingontduiking tegen te gaan en de efficiëntie van de overheid te verbeteren. Deze maatregel zorgde voor een kettingreactie en leidde tot een snelle adoptie van e-facturatie in heel Europa.
Om deze ontwikkeling verder te ondersteunen, introduceerde de EU Richtlijn 2014/55/EU, met als doel e-facturatie bij overheidsopdrachten te standaardiseren. Wat begon als een manier om overheidsprocessen te stroomlijnen en fraude te verminderen, groeide uit tot een bredere beweging.
Inmiddels wint e-facturatie ook terrein in de particuliere sector en transformeert het bedrijfsprocessen door heel Europa. De voordelen zijn duidelijk: minder fraude, snellere transacties en meer efficiëntie.
In 2025 is e-facturatie voor veel bedrijven in Europa geen optie meer, het wordt een wettelijke verplichting. Voor B2G-transacties is het al verplicht, en steeds meer bedrijven stappen ook over op B2B e-facturatie. Voor bedrijven in heel Europa is de vraag niet of ze de overstap maken, maar hoe ze dit soepel en efficiënt kunnen realiseren.
"Nu e-facturatie in heel Europa steeds vaker wordt toegepast, is het belangrijk dat bedrijven het niet alleen zien als een wettelijke verplichting, maar ook als een kans om hun financiële processen te verbeteren”, legt Klippa-CFO Bart-Jan Maatman uit. “De overstap naar digitale facturatie biedt grote voordelen, zoals minder fouten, minder fraude en snellere betalingen.”
“Bij Klippa helpen we bedrijven deze overgang soepel te laten verlopen. Onze oplossingen zorgen ervoor dat ze voldoen aan de e-facturatie-eisen en tegelijkertijd het P2P-proces verder stroomlijnen. Door nu over te stappen op e-facturatie, positioneert jouw bedrijf zich als koploper in plaats van achterblijver.”
De uitdagingen van e-facturatie overwinnen
Hoewel de overstap naar e-facturatie veel voordelen biedt, staan bedrijven in heel Europa voor verschillende uitdagingen bij het aanpassen aan deze nieuwe eisen. Een van de grootste obstakels is de complexiteit van de uiteenlopende regelgeving per land, waarbij elk land zijn eigen tijdschema’s en technische standaarden hanteert.
Om e-facturatie naadloos te integreren in bestaande systemen en te blijven voldoen aan de veranderende regelgeving, moeten bedrijven investeren in de juiste technologie. Daarnaast kan er binnen organisaties weerstand tegen verandering zijn, vooral bij kleinere bedrijven die mogelijk niet over de benodigde middelen beschikken om deze overgang te beheren.
Het overwinnen van deze uitdagingen vraagt om zorgvuldige planning, investering in de juiste tools en voortdurende training. Alleen zo kunnen bedrijven zorgen voor een soepele en succesvolle implementatie van e-facturatie.
"Terwijl het e-facturatielandschap blijft evolueren, staat Klippa klaar om bedrijven te helpen bij een soepele overgang," voegt Maatman tot slot toe. “Ons platform maakt compliance eenvoudig, zodat bedrijfsleiders zich kunnen richten op wat echt belangrijk is: groeien in een digitale wereld.”
Meer weten? Klik hier voor meer informatie.