Acceptgiro begint aan laatste levensjaar

01 juni 2022 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het aftellen is begonnen, over precies één jaar verdwijnt de acceptgiro definitief uit het betaalleven. Currence – producteigenaar van de collectieve acceptgiro – kondigde een half jaar geleden al aan dat het zou stoppen met het ondersteunen van de klassieke betaalmethode omdat het gebruik daarvan jaarlijks met zo’n 30% terugliep.

Zelfs nu – in het laatste levensjaar – zet de daling van het gebruik van de acceptgiro gestaag door. In 2022 nam het aantal verspreiders verder af van 7.700 naar 6.000 en in april werden er nog minder dan 250.000 acceptgiro’s verwerkt.

Daniel van Delft waarschuwt de resterende instanties die de acceptgiro om tijdig over te stappen naar nieuwe betaalmethode (automatische incasso’s, iDeal, QR-codes of betaalinstructies). De CEO van Currence stelt tevens dat afbouw van de betaalmethode volgens planning verloopt.

Einde aan een tijdperk: de acceptgiro verdwijnt voorgoed

Zo sluiten Currence, betaaldienstverleners, servicebureaus en drukkerijen inmiddels geen nieuwe overeenkomsten voor acceptgiro meer af. “Banken en betaalinstellingen geven aan dat de meeste acceptgiroverspreiders inmiddels hun keuze voor één of meer alternatieven hebben gemaakt”, aldus Van Delft.

De overgebleven verspreiders moeten hun betalers vanaf de tweede helft van 2022 laten weten op welke alternatieven zij overstappen. Currence laat weten dat het op zijn website gratis beeldmateriaal beschikbaar heeft gesteld, om de resterende instanties hierin met hun communicatie te ondersteunen.