540 ontslagen hoofdkantoor Bank of America
De Bank of America heeft vorige week 540 werknemers van de afdeling Legacy Asset Servicing laten weten dat ze in augustus hun baan zullen verliezen. Opgericht na de rommelhypothekensituatie in 2011, is de afdeling al met zo’n 18.000 werknemers geslonken.
Legacy Asset Servicing
Begin 2011 richtte de Bank of America de Legacy Asset Servicing afdeling op, om toentertijd 1,4 miljoen hypotheken te huisvesten die meer dan 60 dagen over de vervaldatum waren, welke grotendeels waren overgenomen na de overname van Countrywide Financial in 2008. Na het terugbrengen van het aantal serieus achterstallige leningen naar ‘slechts’ 277.000, is er ook minder personeel nodig binnen de divisie. In 2012 werkten er over het gehele bedrijf nog 42.000 voltijdwerkers op de afdeling, wat is afgenomen tot 26.400 in het laatste kwartaal na gedwongen ontslagen in Carolina, New York, Florida en Dallas. Vele posities binnen de afdeling werden ook ingevuld door werknemers uit andere divisies binnen het bedrijf; circa 6.000 medewerkers zijn nu weer terug gezet op hun oude nest.
Afgelopen woensdag ontsloeg de bank uit Charlotte, North Carolina, USA, 540 werknemers, maar liefst twee derde van het personeel werkzaam op de afdeling op het hoofdkantoor. Allen zullen ze hun baan verliezen in augustus. Het massaontslag is de grootste bij één bank in de stad sinds 2009, toen 548 werknemers op zoek moesten naar een andere werkgever na een gedwongen ontslagronde bij Wells Fargo. 150 man kan worden overgeplaatst naar de klantenservice, en nog eens 250 open posities binnen de bank in Charlotte zouden kunnen vervuld worden.
Charles Bowman, Market President bij de bank, vertelde dat de ontslagen werknemers vooral trots moeten zijn: “Het heersende sentiment is: ‘Wees trots op het geweldige werk dat je hebt gedaan. Je hebt ons geholpen vandaag de dag een beter punt te bereiken dan waar we waren. We gaan iedereen die is getroffen door de genomen maatregelen aan een positieve overgang helpen, of het nu in of buiten dit bedrijf is.”
Hoge boetes binnen sector
De bankensector heeft gigantische boetes ontvangen omtrent de megafraude die heeft plaatsgevonden met rommelhypotheken. De Nederlandse banken ING en Rabobank en de internationale banken JP Morgan, UBS (die een boete van $700 miljoen kreeg) en RBS waren vooraanstaande banken die eerder een boete hebben ontvangen of beticht werden van fraude. In oktober vorig jaar ontving de Bank of America nog $6 miljard boete. Het kan erger, JP Morgan Chase kwam een schikking van $13 miljard met het Amerikaanse ministerie van Justitie overeen. Eind vorig ontving Bank of America een boete van $863 miljoen door de verstrekte rommelhypotheken door Countrywide Financial Corp en trof de bank tevens een schikking van maar liefst $6 miljard voor het verstrekken van misleidende informatie ten aanzien van hypotheek- en andere financiële producten.
Al derde grote banenverlies
Het is niet de eerste keer dat Bank of America zich genoodzaakt voelt om grote groepen werknemers te ontslaan. In 2011 wilde het bedrijf onder de noemer Project New BAC overstappen op een meer lean, gefocuste en efficiëntere bedrijfsvoering om de klant van de beste service te kunnen blijven voorzien. Daartoe dienden wel circa 30.000 banen in vooral de backoffice en op de technologie afdeling geschrapt te worden. Afgelopen jaar werden nog eens duizenden werknemers die bezwaard waren met hypotheekonderhandelingen ontslagen, wat toe te schrijven was aan de langzaam stijgende rentes.