Voorkom vendor lock-ins: het belang van hybride multicloud voor de financiële sector

20 september 2022 Banken.nl 6 min. leestijd

Dat IT-organisaties voordelen halen uit het implementeren van een hybride multicloud architectuur, is ieder inmiddels bekend. Zo blijkt uit resultaten van de Equinix Global Tech Trends Survey 2022 (GTTS) dat steeds meer IT-beslissers dit inzien; 61% van de IT-beslissers zegt dat ze binnen een jaar meer functies naar de cloud gaan verplaatsen. Van de respondenten is de helft van plan meer van hun bedrijfskritische applicaties naar de cloud te verplaatsen (52%), en bijna de helft (44%) is van plan beveiligingsfuncties naar de cloud te verplaatsen.

IT-teams van bedrijven beschouwen de adoptie van hybride multicloud dan ook terecht als een belangrijk aspect van hun digitale transformatie-initiatieven. Maar ook in de betalings- en banksector wordt die waarde inmiddels erkend. Een hybride cloud-aanpak vormt namelijk een belangrijk integratiepunt tussen legacy IT-systemen en cloudgebaseerde bronnen.

Dit biedt organisaties uit de sector veel flexibiliteit, en die flexibiliteit is ‘key’, want de financiële-dienstensector moet gemakkelijk kunnen inspelen op de snel veranderende verwachtingen van de consument. Daarbovenop zorgen ook evoluerende regelgeving, toegenomen concurrentie en de financiële gevolgen van de wereldwijde COVID-19-pandemie, inflatie en geopolitieke situatie ervoor dat de sector niet langer kan vertrouwen op legacy-IT alleen. 

Efraim Martinez, Principal Global Solutions Architect bij Equinix

Hybride multicloud voor de betalingssector

Een hybride multicloud architectuur maakt het mogelijk om integratie tussen verschillende cloud databronnen te realiseren; en dat werkt het beste binnen de context van één digitaal platform. Via een platform kan er toegang worden verleend tot meerdere digitale en zakelijke ecosystemen, zowel fysiek als virtueel. Banken en andere financiële instellingen beheren veel gegevens van klanten en bedrijven, waar zeer zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Het is daarom belangrijk dat er een platform wordt geïmplementeerd waarbij beveiliging, betrouwbaarheid, controle en prestaties voorop staan. 

Als voorbeeld kijken we naar een grote partij die betalingen verwerkt en daarvoor met ons platform, Platform Equinix, werkt. Deze bekende betaalverwerker zet infrastructuur in verschillende clouds in, waaronder via Oracle Cloud, Google Cloud en Amazon Web Services (AWS) om zo de beste aanpak te hebben voor de diverse workloads die ze moeten verwerken. Dit bedrijf is met elk van deze drie clouds verbonden via private, directe en veilige verbindingen.

Dankzij virtuele netwerkdiensten kan het bedrijf - tegen lage latency - data tussen de clouds verplaatsen. Hierdoor worden gemakkelijk specifieke diensten van de ene naar de andere cloud verplaatst, wanneer de behoeftes van de organisatie of bedrijfsprocessen veranderen. Dit geeft de flexibiliteit om data eenvoudig over een eigen beveiligd netwerk te verplaatsen tussen elk van de drie clouds wanneer dat nodig is. Op deze manier zit een bedrijf ook niet vast aan één vendor en kan men de cloud van voorkeur volledig benutten.

Voor de betaalverwerker uit het voorbeeld is het belangrijk om gemakkelijk toegang te hebben tot de grote providers zoals Google Cloud, AWS, Microsoft Azure en Oracle Cloud. Hiervoor heb je een datacenter nodig met een grote internationale voetafdruk dat verbinding met deze partijen wereldwijd mogelijk maakt via cloud on-ramps. Zo hebben bedrijven de keuzevrijheid om de cloud providers te kiezen die het beste aan hun behoeften voldoen, ongeacht hun geografische locatie.

Voor het betalingsbedrijf is het bovendien nodig om de fysieke betalingsinfrastructuur aan de digital edge te kunnen plaatsen en deze vervolgens te koppelen aan de betalingsverwerking in de cloud, om zo snelheid en veiligheid te garanderen. Ook hiervoor heb je een neutraal platform nodig, dat alle mogelijkheden voor een multicloud architectuur biedt.

De kracht van vendor-neutraliteit

Een platform is 'cloud vendor-neutraal’ wanneer het de vrijheid biedt om voor elke applicatie de beste cloudprovider of SaaS-dienst te kiezen, nu en in de toekomst. Door een cloud vendor-neutrale strategie te volgen, voorkom je dat je bedrijf vastzit aan één cloudleverancier. Door het gebruik van verschillende clouds is het daarnaast eenvoudig om alle wensen op het gebied van interconnectie en interoperabiliteit in te vullen.

Een vendor-neutrale infrastructuur kent drie grote voordelen. Migratie naar de cloud: De wereld om ons heen verandert altijd, en de cloudbehoeftes veranderen mee. Wanneer je behoeftes veranderen, moeten applicaties en workloads gemakkelijk van de ene naar de andere cloud te verplaatsen zijn.

Veerkracht: Vastzitten aan één cloudleverancier maakt het per definitie onmogelijk om te zorgen voor hoge beschikbaarheid via redundantie. Wanneer je wilt dat een bepaalde oplossing of applicatie altijd beschikbaar is, dan kan je deze het beste gelijktijdig in meerdere clouds hebben staan.

Adrian Mountstephens, Senior Manager Payments & Banking bij Equinix

Interconnectie: Het is voor een bedrijf te complex om zelfstandig een effectieve digitale infrastructuur te bouwen om snel, veilig en flexibel samen te werken. Met een vendor-neutrale infrastructuur daarentegen kan je eenvoudig data uitwisselen binnen ecosystemen van partners en klanten, zelfs wanneer zij met andere cloud vendors werken.

De sleutel tot succes

Een leverancierneutrale colocatiepartner, kan helpen bij het opbouwen van een hybride multicloud infrastructuur. Equinix bijvoorbeeld werkt samen met meer dan drieduizend cloud- en IT-serviceproviders. Dit biedt veel kansen voor bedrijven uit de financiële sector die zich niet willen vastpinnen aan één provider en willen profiteren van de snelheid en wendbaarheid van de cloud. Met een hybride cloud architectuur, garandeer je low-latency verbindingen met alle cloud providers en voorkom je een vendor lock-in.

Een hybride multicloud architectuur is uiteindelijk de sleutel tot succes voor bedrijven uit de financiële sector. Het helpt hen om snel en flexibel in te kunnen spelen op ontwikkelingen binnen de organisatie en de markt, en bovenal om te voldoen aan de verwachtingen van de klant; want die worden - zeker met de komst van behendige fintechs - steeds hoger.

Meer lezen over Platform Equinix? Download hier de whitepaper.

Een artikel van Efraim Martinez (Principal Global Solutions Architect) en Adrian Mountstephens, (Senior Manager, Payments & Banking) bij Equinix.