Kwart Nederlandse organisaties wil crypto als betaalmiddel
Maar liefst een kwart van de Nederlandse organisaties (24%) staat welwillend tegenover het gebruik van cryptovaluta binnen de zakelijke dienstverlening in de nabije toekomst. Momenteel gebruikt 5% van de organisaties crypto al als betaalmiddel – nog eens 42% geeft aan te verwachten dat crypto’s binnen vijf jaar op de bedrijfsbalans te vinden zijn. Dat blijkt uit de FinTech Barometer van Visma Onguard.
Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna driekwart van de finance professionals (72%) voordelen ziet in het gebruik van crypto’s als zakelijk betaalmiddel. 10% van de respondenten vindt het feit dat inflatie minder impact heeft het grootste voordeel, omdat crypto’s decentraal zijn en er dus geen controle is vanuit overheden of centrale banken.
Eén op de vijf geeft aan het een groot voordeel te vinden dat crypto’s een “bepaalde programmeerbaarheid bieden, zoals het toevoegen van boekhoudregels en veiligheidsmaatregelen aan betalingen. De verlaging van de kosten omdat de bank er niet meer tussen zit (18%), de eenvoudige manier van internationaal betalen (17%) en de snelheid waarmee transacties gedaan kunnen worden (16%) zijn andere populaire voordelen.
Negativiteit
Finance professionals zijn echter niet louter positief. Met name als het gaat om de instabiele waarde van crypto’s (28%) en het feit dat er onvoldoende toezicht door autoriteiten als de AFM en ECB is (27%). Andere beren op de weg zijn de zogeheten crypto-cowboys (23%), het gebrek aan kennis over de veiligheid (19%) en de kans op fraude (14%). Overigens ziet 13% van de respondenten een overgang naar crypto’s niet zitten, omdat ze van mening zijn dat crypto’s over een slecht imago beschikken.
Adriaan Kom benadrukt dat steeds meer bedrijven crypto als betaalmiddel willen accepteren. Het valt de managing director van Visma Onguard echter op dat voordelen van crypto ook als valkuil worden gezien. En dat is volgens Kom begrijpelijk, omdat het een compleet andere manier van betalen is waar met blockchain een gloednieuwe technologie achter zit.
“En dat belooft veel”, vervolgt Kom zijn uitleg. “Betalen via de blockchain en het vastleggen van afspraken in smart contracts, kunnen namelijk veel werk uit handen nemen voor finance professionals. Daarnaast is alles volledig geautomatiseerd en wordt het gecontroleerd, waardoor de kans op fraude enorm afneemt. Nu is het nog afwachten of dit potentieel benut gaat worden of dat er teveel negativiteit rondom dit betaalmiddel blijft hangen.”