Homan en Wiersma (ING) wijzen energie- en techsector als groeibriljantjes aan voor beleggersjaar 2023
De beleggersafdeling van ING heeft zijn visie over 2023 gepresenteerd. Bob Homan en Simon Wiersma van het Investment Office van de bank hebben middels een podcast hun licht laten schijnen over het aankomende beursjaar. Welke kansen en risico’s zien zij?
Te beginnen met het positieve deel van het verhaal: de kansen. Ten eerste stellen de ING’ers dat de rendementsperspectieven voor obligaties een stuk aantrekkelijker zijn geworden. Hierdoor kunnen staatsobligaties – op de huidige hogere renteniveaus – hun rol als buffer in een gemengde portefeuille oppakken.
“Zij kunnen weer een vertrouwde ‘veilige haven’ zijn als de aandelenkoersen onder druk komen, bijvoorbeeld wanneer de zorgen over de economische groei toenemen”, leggen Homan en Wiersma uit. Het duo verwacht namelijk voor zowel de eurozone (-0,7%) als de Verenigde Staten (-0,4%) een gematigde recessie.
Naast de obligaties heeft het tweetal voor aankomend jaar ook hoge verwachtingen van de energie- en techsector. Zo moeten de verwachte “enorme winststijgingen” van energiebedrijven uiteindelijk leiden tot hogere dividenden; en dat is voor beleggers uiteraard aantrekkelijk.
Wat betreft de techsector ligt er volgens Homan en Wiersma een ommekeer in het verschiet. “Een einde aan de rentestijging en de eerste tekenen van verbeterende marktomstandigheden kunnen hiervoor een aanleiding zijn. In combinatie met de vaak sterk gedaalde waarderingen, zouden beleggers de techsector in 2023 wel weer eens in de armen kunnen sluiten.”
Meest voorspelde recessie
Tot zo ver de kansen, nu de risico’s. Na een jaar zoals 2022 kunnen de ING’ers niet nadrukkelijk genoeg benadrukken dat beleggen nooit zonder risico’s is. “Wie had een jaar geleden gedacht dat er een oorlog zou uitbreken in Europa, met alle nare gevolgen van doen?”
Hoewel een recessie lijkt vast te staan, komt dit volgens hen niet als een verrassing. Bovendien verwacht het duo dat de krimp van de economie mild zal zijn en de werkloosheid niet sterk zal oplopen. “Zolang niet veel mensen hun baan verliezen en dus een inkomen behouden, is er niet zo veel aan de hand.” Wel bestaat er altijd het risico dat de economische groei verder terugvalt dan nu verwacht wordt.
Daarnaast stellen de ING’ers dat de hoge inflatie en de daaropvolgende renteverhogingen van centrale banken tot een flinke stijging van de rentes hebben geleid. De gestegen hypotheekrentes hebben vervolgens weer het gevolg dat de huizenmarkt afkoelt, wat op zijn beurt weer effect heeft op bijbehorende sectoren zoals de bouwmarkten en woonwinkels.
Hoewel Homan en Wiersma verwachten dat de inflatie in 2023 geleidelijk zal afnemen, waarschuwen ze wel dat de gasprijzen nog altijd schommelen en dat nog wel even kunnen blijven doen. “Zo’n energie(prijs)crisis heeft niet alleen een negatief effect op de energierekening van bedrijven en consumenten, maar kan ook de inflatie weer aanjagen”, waarschuwen Homan en Wiersma.
Meer weten? Luister hier de volledige podcast-aflevering.