Vakbonden ontevreden met ING-loonvoorstel en kondigen protestactie aan

20 december 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Medewerkers van ING voeren vandaag actie voor een betere cao. Het loonbod van “slechts” 3% vormt daar de aanleiding voor. De vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie wijzen erop dat de inflatie momenteel op zo’n 14% staat. Om die reden organiseren de actievoerders vanaf 11:45 een kerst-protest-actie voor het hoofdkantoor van de bank in Amsterdam en lanceren aldaar de actiehashtag #CodeOranje.

Bij de protestactie krijgen ING-medewerkers de kans hun cao-kerstwens op te schrijven en in een kerstboom te hangen. De actiehashtag vormt daarbij een verwijzing naar de ‘Orange Code’ – het ING-manifest dat staat voor goed werknemerschap. De actievoerders stellen dat de hashtag niet alleen moet leiden tot een nieuw ING-manifest, maar tevens een alarmcode vormt voor het ING-bestuur dat de collectieve problemen van zijn medewerkers zou weigeren serieus te nemen.

Volgens FNV Finance-bestuurder Duygu Akcay moeten de medewerkers van ING steeds harder werken om de winst te optimaliseren, terwijl hun eigen koopkracht door de inflatie keldert. “Veel afdelingen hebben door structurele onderbezetting zelfs strikte opdracht geen vrij te nemen de tweede helft van december. Al jaren zien ze hun arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden versoberen en de afgelopen twee jaar hebben ze genoegen moeten nemen met 0% loonstijging.”

Vakbonden ontevreden met ING-loonvoorstel en kondigen protestactie aan

CNV-Vakmensen onderhandelaar Job Marskamp vult zijn collega aan dat het steekt dat ING wel €1,5 miljard uittrekt om eigen aandelen in te kopen, “maar de mensen die het geld verdienen in de kou laat staan”.

Verbeterd bod

In een reactie laat ING weten begrip te hebben voor de medewerkers die opkomen voor hun rechten tijdens de geplande manifestatie. De bank benadrukt daarnaast dat men op 14 november een verbeterd aanbod heeft gedaan: onder meer een loonsverhoging van 7% over twee jaar en een eenmalige energie-uitkering van €2000 voor de medewerkers met een maandsalaris van maximaal €5.824,79 (hogere inkomens kunnen rekenen op €500).

“Uitgangspunt van dit bod is dat we goed voor onze collega’s willen blijven zorgen”, legt de bank uit. “ING staat bekend als een goed werkgever, en wij willen een goed werkgever blijven, met goede voorwaarden voor al onze collega’s in Nederland.”

“Wij blijven naar collega’s luisteren en doen dit ook tijdens interne luistersessies die vorige week zijn gehouden, en nog deze week gepland staan”, aldus ING.