De vier voordelen van een Europese digitale identiteit

06 februari 2023 Banken.nl

Publieke en private partijen gebruiken hun digitale identiteit om zich online te identificeren en om persoonlijke informatie te verifiëren. Welke voordelen heeft dit voor organisaties én consumenten? Wat voor impact heeft het op privacy en digitale veiligheid? Jacob Boersma, onafhankelijk expert bij WBNoDE.io en dagvoorzitter op het e-Identity congres, geeft in dit artikel antwoord op jouw vragen.

Wat is de Europese digitale identiteit?

De Europese digitale identiteit is onderdeel van de eIDAS 2.0 regelgeving. Iedereen die in aanmerking komt voor een nationaal identiteitsbewijs kan een digitale identiteit creëren die overal in de Europese Unie erkend wordt. Hiermee kan iedereen zich overal in de EU identificeren of bepaalde persoonlijke informatie, zoals leeftijd, adres of medische informatie, verifiëren. Elektronische gegevensuitwisseling en transacties zijn hierdoor veiliger en transparanter.

Waarom wordt de Europese digitale identiteit geïmplementeerd?

Het doel van de Europese digitale identiteit is de creatie van een eenduidige en veilige manier om jezelf (online) te identificeren. Publieke en private partijen in EU-landen hanteren verschillende manieren om jezelf te identificeren of om officiële documenten aan te leveren. Organisaties en particulieren verliezen hierdoor veel tijd, daarnaast heerst er onduidelijkheid over het proces en is het vaak niet veilig. Een eenduidig en gecentraliseerd proces lost deze problemen op. Het doel van de EU is dan ook om binnen drie jaar tijd 80% van de Europese bevolking te voorzien van een digitale identiteit.

Jacob Boersma, onafhankelijk expert bij WBNoDE.io

Wat zijn de voordelen?

Een Europese digitale identiteit biedt diverse voordelen voor zowel burgers als publieke en private organisaties: jouw identiteit is overal in de Europese Unie verifieerbaar; je hebt zelf de controle over de identiteitsgegevens die je deelt; alle benodigde informatie, bijvoorbeeld voor het inchecken bij een hotel, medische gegevens aanleveren of belastingaangifte doen, staat overzichtelijk op één plek; en processen worden gestroomlijnd, bijvoorbeeld door een digitale handtekening, timestamp of identiteitsbewijs.

“Het is heel goed dat er een app komt waar je identiteitsgegevens in kunt laden. Iedereen kan namelijk experimenteren met de controle over zijn of haar eigen identiteitsgegevens. Het doorbreekt daarmee een belangrijke kip-ei discussie die al decennia speelt in de wereld van digitale identiteit”, aldus Boersma.

Wat zijn de risico’s?

De implementatie van een Europese digitale identiteit brengt ook risico’s en discussie met zich mee. “Transacties kunnen worden bijgehouden, waardoor er verlies is van privacy. Hierdoor ontstaat er weerstand vanuit de samenleving omdat de voordelen niet goed worden uitgelegd. De vraag is daarnaast hoe je omgaat met burgers voor wie de toepassing te complex is om mee om te gaan”. Boersma stelt dus dat er nog wel werk aan de winkel is voordat de Europese digitale identiteit probleemloos toegepast kan worden.

Groeiende belangstelling voor de Europese digitale identiteit

Boersma merkt dat er steeds meer belangstelling is voor een decentrale digitale identiteit vanuit overheid en bedrijfsleven. Zij willen bijvoorbeeld weten hoe het identiteit-ecosysteem zo opgezet kan worden dat er niet één centrale leverancier van gegevens is. Het doel is juist een samenwerking van verschillende bronnen die de burger/consument zelf combineert afhankelijk van de context.

Bezoek het e-Identity Congres

Wil jij antwoord krijgen op alle vragen die je hebt over de mogelijkheden, voordelen en nadelen van de Europese digitale identiteit? Bezoek dan het e-Identity congres van Euroforum! Tijdens de achtste editie van dit congres komen eindgebruikers en stakeholders van digitale identiteitsoplossingen samen om zich te laten inspireren en om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Mis het niet en meld je direct aan!