Triodos klaar om circulaire en biobased sector te financieren

10 februari 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

Triodos kan aan de bak: dankzij een garantiestelling van het Europese Investeringsfonds kan de duurzame bank tot €67 miljoen aan leningen verstrekken aan sociale ondernemingen die normaliter moeilijk toegang zouden hebben tot de financiële markt.

De garantieregeling is beschikbaar in Nederland, Spanje, België en Duitsland. Triodos is voornemens om in Nederland een “brede waaier aan initiatieven” van ondernemers te financieren, die producten als een service aanbieden of in hun productieproces gebruikmaken van hernieuwbare, biobased of gerecyclede materialen.

Volgens Jos van Daalen (verantwoordelijk voor het mkb bij Triodos in Nederland) komen er steeds meer bedrijven die circulariteit en biobased materialen centraal zetten in hun verdienmodel. Als voorbeeld noemt hij een bedrijf dat modulaire keukens van circulaire materialen aanbiedt aan de professionele verhuurmarkt, in een as-a-service model of met een terugkoopverplichting na een afgesproken periode.

Triodos klaar om circulaire en biobased sector te financieren

Bloem in de knop gebroken

“Het gaat vaak om jonge bedrijven die normaal gesproken moeilijk toegang krijgen tot de klassieke kredietverlening”, vervolgt Van Daalen zijn uitleg. “Een circulair product ontwikkelen, vereist dat je als ondernemer bij het ontwerp al nadenkt over een lange levensduur, of je biobased materialen kunt toepassen en hoe producten of grondstoffen hergebruikt kunnen worden.”

“Daarna moet je met je product marktaandeel gaan veroveren in een markt die nog gedomineerd wordt door lineaire concurrentie.”

Van Daalen stelt vervolgens dat dergelijke ondernemers meer risico moeten lopen, omdat ze genoegen moeten nemen met lagere marges om überhaupt te kunnen concurreren.

“Als zo’n ondernemer niet in aanmerking komt voor klassieke bankfinanciering, kan hij vaak niet doorgroeien naar de benodigde schaal. Dan wordt de bloem al in de knop gebroken. Het is dus belangrijk om in een vroege fase te financieren. Met deze Europese garantiefaciliteit wordt dat voor ons als bank eenvoudiger.”