Cao-deadline verlopen, staking bij ING gaat door

14 maart 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING heeft niet gereageerd op het opgelegde cao-ultimatum van de vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie. Dat betekent dat de aangekondigde werkonderbreking van 10:00 tot 12:00 doorgaat. Het zou voor het eerst sinds de jaren 80 zijn dat bankmedewerkers in Nederland hun werk neerleggen.

De drie vakbonden eisten in hun ultimatum dat de bank de inflatie voor zijn 14.000 medewerkers zou compenseren. Een reactie op de eis bleef uit, waardoor het huidige aanbod van 3% per 1 oktober 2023 en 4% per 1 januari 2024 blijft staan. Dit zou volgens de vakbonden een koopkrachtverlies van 15% betekenen.

De vakbonden zien zich dan ook genoodzaakt om de staking door te laten gaan. Dit betekent dat het ING-personeel hun werk van 10:00 tot 12:00 neerlegt. In die twee uur krijgen medewerkers de kans om mee te doen aan een workshop ‘Staken voor beginners’. De vakbonden dreigen dat er meer werkonderbrekingen gepland staan, zolang de directie niet op de eisen ingaat.

Cao-deadline verlopen, staking bij ING gaat door

FNV Finance-bestuurder Duygu Akcay benadrukt dat staken een enorme stap is voor alle bankmedewerkers die "niets liever willen dan de klanten van ING helpen". “Zij hebben er alles aan gedaan om hun werkgever duidelijk te maken dat ze een eerlijke en toekomstbestendige cao verdienen.”

“Alleen blijft de directie doof voor alle geluiden van medewerkers en blind voor wat er leeft op de werkvloer. Dan rest er nog maar een optie: staken”, aldus Akcay.

Begrip

Middels een reactie laat ING weten het te betreuren dat er nog geen overeenstemming is bereikt over de nieuwe cao. De bank zou er "alles aan doen" om dit alsnog te laten slagen.

Daarnaast waarschuwt men dat de staking ervoor zorgt dat men tijdelijks minder toegankelijk is voor zijn klanten. "Wij respecteren het stakingrecht van onze medewerkers en vragen onze klanten om begrip voor deze situatie", aldus ING.