Apple Pay Later gelanceerd in Verenigde Staten

31 maart 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

Apple heeft officieel zijn intrede gemaakt in de Buy Now Pay Later-markt. Het big techbedrijf kondigde een jaar geleden al zijn BNPL-plannen aan. Gebruikers kunnen middels de betaaloptie ervoor kiezen om hun aankopen in vier termijnen af te betalen. De optie is vooralsnog beperkt beschikbaar; een volledige uitrol wordt de komende maanden verwacht.

Gebruikers kunnen leningen van 50 tot 1000 dollar aanvragen, waarmee online en in-app aankopen kunnen worden uitgevoerd via de iPhone of iPad bij bedrijven die Apple Pay accepteren. Tijdens het aanvraagproces wordt een ‘soft credit pull’ uitgevoerd. Het techbedrijf beweert dat de check geen gevolgen heeft voor het krediet van de gebruiker.

Terugbetalingen vinden plaats in vier gelijke termijnen, verspreid over zes weken, zonder rente of andere kosten. In de Apple Wallet kunnen gebruikers hun Apple Pay Later-leningen bijhouden, beheren en betalen.

Apple Pay Later gelanceerd in Verenigde Staten

Hoewel Apple voor de dienst heeft samengewerkt met Goldman Sachs en Mastercard, heeft het techbedrijf een dochteronderneming (Apple Financing) opgetuigd om rechtstreeks leningen aan te kunnen bieden.

Het techbedrijf legt daarnaast uit dat het zelf de kredietcontroles uitvoert. Om daartoe in staat te zijn werd het Britse kredietbureau Credit Kudos overgenomen; een fintech die open banking-technologieën gebruikt om nauwkeurige kredietscores te leveren.

Het feit dat Apple dit proces zelf uitvoert zou meerdere voordelen opleveren. Zo verdient het bedrijf niet alleen zelf aan de transactiekosten, maar hoeft het ook geen klantgegevens met derde partijen te delen.