‘Buurtbank’ RegioBank maakt naam waar

25 april 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

RegioBank heeft het afgelopen jaar 148 ‘buurtzame initiatieven’ financieel ondersteund die bijdragen aan de leefbaarheid in dorpen en kleine steden in Nederland. Van het opknappen van een ontmoetingsplek in het bekende Zegveld, tot een buurtkeuken in het befaamde Sint Oedenrode.

“In dorpen en kleine steden zijn minder voorzieningen en verdwijnt er steeds meer”, legt RegioBank-directeur Rein Wispelweij uit. “De leefbaarheid blijft daarom achter in vergelijking met grote steden waar onder andere OV, onderwijs en zorgvoorzieningen op peil blijven.”

“Zonde”, aldus Wispelweij. “Door de aanwezigheid van onze zelfstandig adviseurs kunnen we heel specifiek bijdragen aan sociale projecten die de leefbaarheid in de buurt vergroten. En dat stimuleren we, want een prettige samenleving begint in de buurt.”

‘Buurtbank’ RegioBank maakt naam waar

RegioBank steunt daarom lokale projecten die het buurtgevoel vergroten, waarbij de lokale adviseurs van de bank optrekken met verenigingen, stichtingen en buurtbewoners. Ook in het huidige jaar zijn er alweer veel nieuwe initiatieven opgestart om de leefbaarheid in de ‘regio’ te vergroten.

In het jaaroverzicht 2022 heeft RegioBank een overzicht van de bijdragen van zijn adviseurs gepubliceerd. In totaal werden er in alle regio’s 148 initiatieven gerealiseerd, werd er €310.557 opgehaald met crowdfunding via samenvoordebuurt.nl en doneerde het VoordeBuurt Fonds, inclusief bijdrage van het Oranje Fonds, €595.000.