Mooiste biljet ter wereld komt uit de Filipijnen

07 juni 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

De nieuwe variant van het Filipijnse 1000 Piso-biljet is door de International Bank Note Society uitgeroepen tot ‘New Banknote of the Year’.

Op de voorkant van het biljet – omgerekend €16,66 – wordt de bedreigde Filipijnse adelaar en een holografische afbeelding van de nationale bloem de Sampaguita afgebeeld. Het ontwerp van de achterkant (ongewijzigd ten opzichte van de vorige uitgifte) omvat afbeeldingen van het Tubbataha Reefs National Park, een landkaart van de Filipijnen en een Zuidzee-parel.

Opmerkelijk genoeg is het prestigieuze biljet controversieel in eigen land. In de voorgaande editie werden Filipijnse oorlogshelden uit de Tweede Wereldoorlog afgebeeld. Nabestaanden van die oorlogshelden zouden zo tegen de verandering van het ontwerp zijn, dat de centrale bank aankondigde voorlopig beide varianten te zullen blijven drukken.

Mooiste biljet ter wereld komt uit de Filipijnen

Het 50 pond-biljet uit Noord-Ierland met daarop flora, fauna en arbeiders en het Schotse 100 pond-biljet met daarop Sir Walter Scott en Flora Murray wonnen respectievelijk de zilveren en bronzen plak.