Aantrekkelijkheid kernwapens als investeringsobject neemt af

04 augustus 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

De financiële sector neemt steeds meer afstand van kernwapens. Zo blijkt uit het jaarlijkse ‘Don’t Bank on the Bomb onderzoek van vredesorganisaties PAX en ICAN dat 109 banken, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en andere financiële instellingen wereldwijd een beleid hebben aangenomen tegen investeringen in kernwapenfabrikanten.

Van die 109 financiële instellingen staan er 55 in de zogenaamde ‘Hall of Fame’.  Deze bedrijven hebben alomvattend beleid dat kernwapenproducenten volledig uitsluit van alle soorten investeringen en vormen daarmee een voorbeeld voor de rest van de financiële sector. Inmiddels staan er veertien Nederlandse instellingen in de Hall of Fame, waaronder ABP, ASR, Menzis, NIBC, Rabobank, Triodos en de Volksbank.   

Aantrekkelijkheid kernwapens als investeringsobject neemt af

Daarnaast beschrijft het rapport ook een ‘Runners Up’ categorie. De instellingen die hierin staan hebben wel beleid dat investeringen in kernwapenproducenten beperkt, maar kennen daarin één of meer tekortkomingen. Toch laten ook deze instellingen volgens de onderzoekers zien dat het stigma op kernwapens binnen de financiële sector steeds verder groeit.

“De financiële sector kan een belangrijke bijdrage leveren aan het groeiende stigma op kernwapens”, legt PAX-onderzoeker Alejandra Muñoz uit. “De banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere investeerders die publiekelijk aankondigen ver weg te willen blijven van kernwapenfabrikanten geven daarmee een helder signaal af dat deze massavernietigingswapens onacceptabel zijn.”