‘Rol werkgevers ten onrechte onderbelicht bij hulp huisvesting van personeel’

03 november 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Waar de arbeidsmarkt steeds verder oververhit raakt, lijken werkgevers een belangrijk wervingswapen te vergeten: het bieden van hulp bij huisvesting.

Uit onderzoek van BLG Wonen blijkt dat driekwart van de werkgevers ervan overtuigd is dat hulp bij huisvesting kan bijdragen aan het aantrekken van personeel. Desondanks bestaat er onder hen koudwatervrees om ook daadwerkelijk woonhulp te bieden.

Al met al biedt bijna de helft van de werkgevers geen enkele ondersteuning aan bij de huisvesting van werknemers. Bedrijven vrezen voor “meer gedoe” en stellen niet te weten hoe ze zouden kunnen helpen. Ook leeft de gedacht dat alleen de grote werkgevers woonhulp kunnen bieden.

‘Rol werkgevers ten onrechte onderbelicht bij hulp huisvesting van personeel’

Source: De Volksbank

“Er wordt nu vaak naar de overheid gekeken bij het toegankelijk maken van de woningmarkt”, legt BLG Wonen directeur Frank Soede uit. “De rol van werkgevers is ten onrechte nog onderbelicht, terwijl ze op dit vlak juist heel veel kunnen betekenen voor hun medewerkers.

Volgens Soede maakt bedrijfsgrootte of branche geen verschil en zou iedereen een bijdrage kunnen leveren. “En bedenk ook dat deze inspanningen niet alleen ten goede komen aan de woningmarkt. Het is ook een antwoord op de huidige krapte op de arbeidsmarkt.”

‘Rol werkgevers ten onrechte onderbelicht bij hulp huisvesting van personeel’

Source: De Volksbank

Daarbij verwijst de BLG Wonen-directeur naar de resultaten van het onderzoek. Zo stelt een meerderheid van de werknemers dat hulp bij huisvesting een werkgever aantrekkelijker maakt. Zes op de tien zou het dan ook meenemen in de keuze voor een werkgever.

Andersom zien werkgevers ook veel voordelen. Zo menen drie op de vier werkgevers dat woonhulp een positieve bijdrage kan leveren bij het aantrekken van nieuwe medewerkers. Ook vergroot het volgens hen de betrokkenheid (73%) en helpt het bij het behouden van huidige personeel (69%).

‘Rol werkgevers ten onrechte onderbelicht bij hulp huisvesting van personeel’

Source: De Volksbank

Lichte vormen van woonhulp, zoals vergoedingen bij het kopen of huren en hulp bij zoeken van huisvesting, zijn bij drie op de tien werknemers favoriet. Daarna volgen het reserveren van woonruimte (17%) of hulp bij de woningaankoop (16%). "Je hoeft dus niet meteen een woonblok neer te zetten, je kunt mensen ook de weg wijzen op de woningmarkt”, concludeert Soede.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat één op de vijf werkgevers een woning voor hun medewerkers reserveert. “In de praktijk zien we dat dit ook om nieuwe woonruimte gaat”, vertelt Soede. “Van het neerzetten van tiny houses op een bedrijfsterrein, het verbouwen van kantoren of zorginstellingen, tot het bouwen van compleet nieuwe woningen aan toe.”

“Door woonruimte voor personeel te creëren, wordt er minder beroep gedaan op de bestaande woningvoorraad. Een groter woningaanbod en betere doorstroming is het gevolg”, aldus de BLG Wonen-directeur.