Het volk spreekt: ‘Maak woningsplitsing makkelijker om tekort op te lossen’

19 december 2023 Banken.nl

Hoewel nog onduidelijk is hoe het komende kabinet er precies uit komt te zien is één ding duidelijk: de politiek staat voor een megaklus om het tekort aan 390.000 woningen terug te dringen. Welke afspraken moeten in de formatiebesprekingen volgens ‘het volk’ worden gemaakt om dat probleem voor eens en altijd op te lossen? BLG Wonen onderzocht het.

De hypotheekverstrekker van de Volksbank legde meerdere stellingen met oplossingen voor het woningtekort voor aan 523 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Stellingen zoals of mensen genoegen moeten nemen met minder vierkante meters per persoon of dat er een geheel nieuwe stad (zoals Almere) zou moeten worden bijgebouwd.

Zo blijkt uit het onderzoek dat het makkelijker gemaakt moet worden om een extra woning op het erf te plaatsen. Ook is er significante steun voor het eenvoudiger maken van het splitsen van woningen.

Het volk spreekt: ‘Maak woningsplitsing makkelijker om tekort op te lossen’

“Alles bij elkaar is er enorm veel potentie om de woningmarkt weer in beweging te krijgen”, vat Georgette Lageman (Expert Woningtoegankelijkheid van BLG Wonen) samen.  

Oplossingen te over 

Het rapport toont aan dat ruim de helft van de Nederlanders het plan steunt om in dorpen en wijken een extra straat erbij te bouwen. Een oplossing waardoor er in potentie 220.000 woningen bij kunnen komen.

“Het voordeel is dat de infrastructuur er al ligt om in dorpen en buitenwijken een straatje erbij te bouwen”, vervolgt Lageman. “Het gaat dus sneller dan het bouwen van een hele nieuwe woonwijk in de polder. Uiteraard moet dan wel worden gekeken naar het optimaal besparen van de natuur en het landschap.”

Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat 7 op de 10 respondenten voorstander is van minder strenge regels om een woning te delen. Ook willen de ondervraagden dat het makkelijker wordt om een extra woning op het erf te plaatsen en vindt meer dan de helft van de Nederlanders dat gemeenten woningsplitsing makkelijker moet maken.

Volgens Lageman zijn het allemaal manieren om de woontoegankelijkheid in Nederland te vergroten. “Het splitsen van ruime woningen buiten de grote steden kan in potentie al een half miljoen nieuwe woningen opleveren.”

“Als het dan ook nog makkelijker wordt om bijvoorbeeld een student in huis te nemen of een extra huis op een groot perceel te bewonen, komen we versneld aan meer woonruimte. Hierdoor zijn we niet alleen meer afhankelijk van de productie van nieuwbouwwoningen om de woontoegankelijkheid te vergroten”, aldus de Expert Woningtoegankelijkheid.

Tot slot geeft maar liefst driekwart van de senioren (66+) aan eerder door te willen stromen naar een kleinere woning als er meer betaalbare woningen voor ouderen beschikbaar komen. Hoewel het kabinet ernaar streeft om tot 2030 minstens 290.000 woningen te bouwen die geschikt zijn voor ouderen, vindt Lageman dat niet genoeg.

“Wij vinden dat er nog meer nadruk mag komen te liggen op nieuwe woningen voor senioren. Vooral omdat er hiermee geschikte woningen vrijkomen voor doorstromers, vaak jonge gezinnen. En er dan ook weer beweging op gang komt voor starters, onder wie alleenstaanden. Groepen die nu moeilijk aan bod komen op de woningmarkt.”

Bekijk hier de uitslag van het onderzoek.