Nederlanders beginnen vol goede moed aan groene voornemens voor 2024

12 januari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Minder energie gebruiken, vaker de fiets pakken voor kleine afstanden, het huis beter isoleren en minder vliegreizen maken – het zijn de groene voornemens die Nederlanders zichzelf ten doel hebben gesteld voor het komende jaar. Uit onderzoek van ASN Bank blijkt dat Nederlanders naast de alom bekende goede voornemens, ook tal van ideeën hebben hoe zij in 2024 een duurzamer leven kunnen leiden.

En dat houden ze makkelijk vol, stellen de 1.024 respondenten tegenover de duurzame bank. Zo geeft bijna de helft van de mensen met groene voornemens aan dat zij hun voornemens langer dan enkele maanden volhouden.

De populairste groene voornemens zijn minder energie gebruiken (60%), minder afval produceren (56%) en vaker de fiets nemen voor korte afstanden (51%). Minder populair zijn voornemens als isolatiemaatregelen treffen (29%), minder vliegen (25%) en zonnepanelen aanschaffen (15%).

Nederlanders beginnen vol goede moed aan groene voornemens voor 2024

Het is daarbij opvallend dat Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar veel vaker zonnepanelen willen aanschaffen (29%) dan oudere mensen. 

Minder vaak genoemd, maar zeker niet minder impactvol zijn de groene voornemens om van het gas af te gaan, vaker het openbaar vervoer te nemen of vaker te wandelen. “Maar wat je groene voornemen voor 2024 ook is”, wij zijn er voor iedereen met groene bedoelingen”, aldus ASN Bank.