DNB deelt boete uit van bijna €3 miljoen aan Crypto.com

19 maart 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Foris DAX MT Limited, het bedrijf achter Crypto.com, heeft een boete van €2,85 miljoen ontvangen van De Nederlandsche Bank. De crypto-beurs ontvangt de boete omdat het zonder registratie actief is geweest in Nederland, terwijl dit wel verplicht is.

Cryptobeurzen moeten zich sinds mei 2020 vanwege de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht registeren. Vanwege de anonimiteit die gepaard gaat met crypto-transacties is DNB van mening dat er juist een verhoogd witwasrisico bestaat in de crypto-sector.

Volgens de wet die zulke financiering moet voorkomen, zijn financiële instellingen verplicht om ongebruikelijke transacties te melden. Volgens de toezichthouder bleef bij Crypto.com mogelijk een groot aantal ongebruikelijke transacties buiten het zicht van de verschillende opsporingsdiensten. Het wettelijk verplichte doorlopende toezicht ontbrak.

DNB deelt boete uit van bijna €3 miljoen aan Crypto.com

Omdat de vastgestelde overtredingen “dermate ernstig en verwijtbaar” zouden zijn, besloot DNB om de boete van €2 miljoen te verhogen naar €2,85.

Bij de verhoging heeft de toezichthouder meegenomen dat het bedrijf een groot aantal klanten heeft in Nederland. Daarnaast zou Crypto.com een concurrentievoordeel genieten omdat het geen heffingen aan DNB betaalde.

Overigens werd de boete al in oktober 2023 opgelegd, maar werd pas vandaag openbaar gemaakt. Eerst moest een bezwaar van het bedrijf worden afgehandeld.