Triodos bereidt zich voor op beursgang

21 mei 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Triodos wil naar de beurs. De beursgang moet de vastgelopen handel in certificaten weer op gang brengen. Het eigen handelsplatform zou namelijk onvoldoende functioneren om aan de behoeften van de certificaathouders te voldoen.

Al jaren worstelen de certificaathouders met belemmeringen in de certificatenhandel, soms zelfs met financiële problemen en hoog oplopende gemoederen op de aandeelhoudersvergaderingen tot gevolg. De rechter buigt zich vandaag de dag nog steeds over schadeclaims van certificaathouders.

Om deze problemen op te lossen kwam de bank met een zogeheten Multilateral Trading Facility (MTF), een veiling die de liquiditeit van certificaathouders moest verhogen. De resultaten vielen, zo bleek uit de evaluatie, erg tegen.

Triodos bereidt zich voor op beursgang

Het evaluatieproces richtte zich op de tradability, prijsvorming en liquiditeit, evenals op de operationele prestaties en toegankelijkheid van de MTF. Hierbij werden analyses uitgevoerd door onafhankelijke derde partijen, waaronder Deloitte, Oaklins en Ipsos.

De conclusie was dat mogelijke verbeteringen aan de MTF niet zouden leiden tot een bevredigende oplossing voor de ervaren beperkingen. Daarom heeft Triodos besloten om zich voor te bereiden op een notering aan Euronext.

Daarnaast bleek uit de evaluatie dat DR-houders problemen ondervonden met onboarding en interactie met het MTF-platform. Als gevolg hiervan hebben zowel bestaande als potentiële nieuwe investeerders moeite gehad om zich bij het platform aan te sluiten, wat de beperkte hoeveelheid transacties verklaart.

“De MTF-notering heeft nog niet de adequaat functionerende handelsoplossing geboden waar certificaathouders en Triodos Bank naar op zoek zijn”, verklaart Triodos-CEO Jeroen Rijpkema. “We hebben overwogen of verbeteringen aan de werking van de MTF de geïdentificeerde problemen effectief zouden kunnen oplossen.”

“Tegelijkertijd hebben we overwogen om een notering van de certificaten op een ander handelsplatform aan te bieden”, vertelt hij. “We hebben geconcludeerd dat een notering op Euronext zal zorgen voor verbeterde toegankelijkheid en daardoor beter aansluit bij nieuwe en huidige investeerders, terwijl onze missie, waarden en ambitie om een voorloper te zijn in duurzaam bankieren onveranderd blijven."

De volgende stappen omvatten het organiseren van een Buitengewone Algemene Vergadering om goedkeuring van certificaathouders te verkrijgen voor de notering aan Euronext, evenals goedkeuring van relevante toezichthouders. Ondertussen zal Triodos samenwerken met financiële dienstverlener Captin om de MTF verder te optimaliseren, terwijl de handel daarin doorgaat tot de notering op Euronext is voltooid.