‘Doe ff lekker niet’: ING lanceert schuldpreventie campagne
Jongeren worden regelmatig verleid om geld uit te geven aan zaken die ze niet altijd nodig hebben. Dit kan leiden tot flinke financiële problemen. ING en non-profitorganisatie Money Start spelen hierop in met de campagne ‘Doe ff lekker niet’.
Het kan voorkomen in verschillende vormen, heel onschuldig of een stuk problematischer: gebruikmaken van zorgtoeslag om te shoppen, 'buy now, pay later'-constructies aangaan, studiefinanciering spenderen in de kroeg of een te duur telefoonabonnement afsluiten. Money Start en ING benoemen het in de aftrap van de landelijke campagne ‘Doe ff lekker niet’.
Deze campagne richt zich op het voorkomen van schulden bij jongeren. Volgens het Nibud heeft 70% van de jongvolwassenen wel eens betalingsproblemen. Daarnaast toont onderzoek van Flanderijn aan dat 40% van de jongeren het afgelopen jaar moeite had met het betalen van rekeningen, waarbij zorgverzekeringen en huur- of hypotheekbetalingen de grootste uitdagingen vormden. Bovendien heeft 26% van de jongeren een schuld, exclusief studieleningen of hypotheken.
“De onderzoeksresultaten tonen aan dat financiële educatie hard nodig is”, vertelt Loes van Geffen (Directeur bij Money Start). “Jongeren geven vaak de voorkeur aan eerlijkheid en tijdige waarschuwingen, zodat ze niet onnodig blijven lenen.”
“Met de campagne ‘Doe ff lekker niet’ willen we jongeren bewustmaken van de gevaren van onverantwoordelijk lenen”, vult mede-directeur Alan Bredenhorst aan. “We zijn trots op deze samenwerking met ING en het ING Nederland fonds.”
De campagne richt zich specifiek op veelvoorkomende patronen waarin jongeren schulden maken. Drie onderwerpen die extra aandacht krijgen zijn shoppen met de zorgtoeslag, meewerken aan pinpasfraude om snel geld te verdienen en de studiefinanciering uitgeven aan andere zaken.
Daarnaast zijn er tien verschillende campagnevideo’s ontwikkeld die andere patronen belichten van schulden maken, zoals een contract tekenen voor je gelezen hebt wat er staat of je inkomen vergeten te melden bij toeslagen.nl.
Op de website 18worden.nl vinden jongeren meer informatie over hoe ze schulden kunnen voorkomen na hun achttiende verjaardag, evenals checklists en verwijzingen naar hulpinstanties.
Money Start en ING
Het ING Nederland Fonds ondersteunt maatschappelijke initiatieven op het gebied van financiële gezondheid en zelfredzaamheid. Money Start is een van de partners van het fonds en richt zich op het voorkomen van schulden bij jongeren.
Met hun programma ‘Hoe word je rijk?’ focussen ze op kwetsbare jongeren. Met steun van het ING Nederland Fonds kon Money Start dit programma uitbreiden naar meerdere gemeenten en onderwijsfilms produceren die alle Nederlandse jongeren bereiken.
“Sinds 2016 werkt het ING Nederland fonds samen met Money Start om financiële educatieprogramma’s landelijk te laten groeien”, reageert Guido Bosch (hoofd Daily Banking bij ING). “De campagne 'Doe ff lekker niet' is een belangrijke stap in het bewustmaken van jongeren over hun financiële keuzes.”