Witwassen via inhuurpersoneel, FIU-Nederland waarschuwt voor nieuwe AML-trend
FIU-Nederland heeft in 2023 ruim twee miljoen ongebruikelijke transacties ontvangen. Het is wederom een stijging ten opzichte van het jaar ervoor, toen de instantie bijna 1,9 miljoen ongebruikelijke transacties meldde. Van die twee miljoen transacties werden er 180.578 ook daadwerkelijk verdacht verklaard.
Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de Financial Intelligence Unit Nederland. In het rapport zijn niet alleen de harde cijfers terug te vinden, maar (belangrijker nog) worden ook nieuwe inzichten en patronen van financiële criminaliteit gedeeld.
Zo vermoedt de financiële inlichtingendienst na het doen van een uitgebreide netwerkanalyse, dat er in Nederland sprake is van grootschalige cashbetalingen met crimineel geld aan inhuurpersoneel. De FIU legt uit dat “grote, bekende bedrijven” in arbeidsintensieve sectoren zoals de bouw en de pakketbezorging bij (onder)aannemers werkopdrachten uitzetten en hiervoor giraal geld betalen.
Bij deze onderaannemers worden werknemers echter hoofdzakelijk cash uitbetaald. De FIU-Nederland stelt aanwijzingen te hebben dat het hiervoor gebruikte contante geld vaak een criminele herkomst heeft.
Dit contante geld dat bij criminelen wordt aangekocht, wordt door de onderaannemers gecompenseerd door middel van girale (factuur)betalingen en is de witwascirkel rond. Betalingen in deze witwasmethodiek lijken vaak gefaciliteerd te worden door ondergronds bankiers.
Hoewel Hennie Verbeek-Kusters (Hoofd van de Financial Intelligence Unit) erkent dat het bij banken vandaag de dag schoner is, benadrukt ze wel dat witwassen niet de wereld uit te krijgen is zolang criminaliteit nog bestaat. “We moeten het criminelen zo moeilijk mogelijk maken, alleen dan krijg je uiteindelijk het financiële systeem schoon.”
Zorgfraude
Een ander opvallend aspect dat dit jaar uit analyses naar voren kwam, zijn indicaties van zorgfraude. Hoewel de FIU geen cijfers noemt, ziet de opsporingsdienst wel een groei van deze fraudevorm.
Waar dit eerder vooral door individuen gebeurde, daar komt dit steeds vaker voor in georganiseerd verband. De FIU spreekt over heuse netwerken van zware criminelen, die samen zorgfraude plegen.
Luister hier naar de Compliance Adviseert Podcast waarin Hennie Verbeek Kusters uitleg geeft over het jaaroverzicht 2023.