Online banken zeggen ‘nee’ tegen Geldmaat-plicht

29 juli 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

Een recente wetsaanpassing dwingt onlinebanken particulieren en bedrijven een mogelijkheid te bieden om contant geld te storten. Deze verandering stuit op verzet van kleine banken, die betogen dat Geldmaat, de enige beschikbare dienstverlener op dit gebied, eigendom is van de grootbanken ABN AMRO, Rabobank en ING. Dit zorgt volgens hen voor oneerlijke concurrentie en hoge kosten.

De wetswijziging, die deel uitmaakt van de Wet op het financieel toezicht (Wft), beoogt dat elke Nederlander contant geld kan blijven gebruiken. Het wetsvoorstel is momenteel ter beoordeling naar de Raad van State gestuurd. Kleine banken, die veelal opereren als digitale banken, vinden deze verplichting onredelijk. Ze vrezen dat ze worden gedwongen samen te werken met Geldmaat, wat hen zou opzadelen met aanzienlijke kosten en beperkingen.

Zo uitte de Litouwse onlinebank Revolut zich tijdens een internetconsultatie fel tegen de verplichting. Francesco Aghemio, verantwoordelijk voor de Nederlandse divisie, noemde de wetswijziging tegenover het FD “slecht doordacht” en waarschuwde voor “langdurige, negatieve gevolgen voor het concurrentievermogen van de Nederlandse bankensector”.

Online banken zeggen ‘nee’ tegen Geldmaat-plicht

Traditionele kleine banken zoals Triodos en de Volksbank lijken zich makkelijker neer te leggen bij de nieuwe regels. De Volksbank heeft zelfs al een overeenkomst met Geldmaat gesloten, waardoor rekeninghouders van SNS en ASN sinds juli geld kunnen storten bij Geldmaat. Voor deze dienst betalen zij €5 per keer.

Voordeel grootbanken

Onlinebanken zoals Knab vrezen echter dat hun bezwaren onvoldoende worden gehoord. Knab liet tegenover het FD weten Geldmaat geen neutraal betalingskanaal te vinden. “Het is in handen van drie grootbanken die gezamenlijk de tarieven bepalen.” De bank bekritiseerde ook het feit dat de wet alleen op Nederlandse instellingen van toepassing is, waardoor Europese banken niet dezelfde verplichting hebben.

De woordvoerder van Geldmaat reageerde door te stellen dat banken alleen de kosten van de aansluiting betalen. ‘Dat doen we voor kostprijs. Er gaat geen cent naar onze eigenaren.’ Toch erkent hij de tegenstand van onlinebanken, die moeten investeren in een dienst waarvan zij hopen dat hun klanten er geen gebruik van maken.

Aanpassingen

De grootbanken blijven in de meest actuele versie van het wetsvoorstel eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de Geldmaat-automaten. De overige banken betalen een bedrag per pintransactie. Wanneer het storten bij deze banken wordt ingevoerd zal ook hiervoor een bedrag gerekend worden door Geldmaat.

Het ministerie van Financiën heeft wel naar aanleiding van de consultatie van kleine banken enkele aanpassingen in het wetsvoorstel doorgevoerd. De kleine banken hoeven bijvoorbeeld alleen biljetten te accepteren en geen munten. Daarnaast zijn de transactiekosten voor het gebruik van het Geldmaatsysteem aangepast ten opzichte van de oude situatie.