Overheid draait geldkraan voor cryptotoezicht AFM dicht
Het ministerie van Financiën wil de Autoriteit Financiële Markten geen extra geld geven voor het toezicht op de cryptosector, ondanks herhaalde verzoeken daartoe van de toezichthouder. Tegelijkertijd wordt de bijdrage die de AFM van de sector zelf mag vragen beperkt. De financiële situatie zorgt ervoor dat deskundigen zich afvragen of de AFM nog wel in staat is om voldoende cryptotoezicht uit te oefenen.
Uit documenten – ingezien door het Financieele Dagblad – zou blijken dat de AFM de afgelopen jaren herhaaldelijk bij het ministerie heeft aangeklopt voor extra geld om taken uit te voeren die voortvloeien uit nieuwe Europese cryptowetgeving.
Het ministerie stelde echter dat een overheidsbijdrage ‘politiek niet haalbaar’ was en zette daarop in op een minimale vorm van toezicht. Deze minimale aanpak is in de ogen van de AFM juist weer onvoldoende om ‘effectief en adequaat’ toezicht te kunnen houden.
Deskundigen uit de juridische sector uiten hun zorgen over het besluit van het ministerie. Zo stelt Michiel van Eersel van Birkway tegenover het FD dat het heftig is om te lezen dat de AFM zelf aangeeft het toezicht op de cryptosector niet aan te kunnen zónder extra geld. “Plat gezegd kunnen we nu al concluderen dat sprake gaat zijn van suboptimaal toezicht.”
Minimaal
Het FD schrijft dat het beeld rijst dat Financiën de zorgen over cryptofraude minder zwaar laat wegen dan de toezichthouder. Het ministerie zou dan ook opteren voor een minimale vorm van toezicht. De AFM waarschuwde daarop dat dit om ‘de ondergrens van goed uitvoerbaar toezicht’ ging, waarin minder snel gereageerd kan worden op risico’s en ook minder invloedrijk kan zijn in Europees verband.
Al met al komt het totale budget voor cryptotoezicht van de AFM voor komend jaar uit op €7 miljoen (op een begroting van €161 miljoen). Een woordvoerder van het ministerie van Financiën stelt tegenover het FD dat de AFM – met deze capaciteit – goed toezicht zou moeten kunnen houden, op een risicogestuurde manier. “In de loop van 2025 wordt met de AFM geëvalueerd of zij voldoende middelen heeft voor het toezicht op MiCA.”
Ondertussen gaat het werk voor de AFM gewoon door. “Wij hebben niet de menskracht en middelen om alle risico’s tegelijkertijd aan te pakken. Wij stellen prioriteiten waar onze inzet het meeste resultaat voor onder andere beleggersbescherming oplevert”, reageert een woordvoerder op de zaak tegenover FD.