Rabobank boekt winst van ruim €2,8 miljard over eerste helft 2024

07 augustus 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rabobank heeft in de eerste helft van 2024 een nettowinst van €2,818 miljard geboekt, een stijging van maar liefst 11% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Al met al stegen de totale inkomsten van Rabobank met 6% dankzij groeiende activiteiten en voor de bank gunstige renteomstandigheden. Waar ING door de veranderende rente-omgeving een winstdaling noteerde, wist Rabobank de marges juist op peil te houden.

Tegelijkertijd namen de provisie-inkomsten met 15% toe, gedreven door hogere inkomsten uit betalingsverkeer, verzekeringen en beleggingsproducten. De kosten stegen tegelijkertijd met 13%, vooral door CAO-verhogingen, inflatie en een groter personeelsbestand.

Rabobank boekt winst van ruim €2,8 miljard over eerste helft 2024

Deze groei in het aantal medewerkers – ruim 900 nieuwe mensen – komt vooral door een fors takenpakket op het gebied van antiwitwassen, een dossier dat de bank opnieuw aan het inrichten is.

De bank wist de kosten voor kredietverliezen te verlagen naar €279 miljoen, dankzij een robuuste Nederlandse economie. Daarnaast groeide de kredietportefeuille met €7,9 miljard én bleef het marktaandeel op de Nederlandse hypotheekmarkt op 18,6% en de CET1-ratio voor kredietwaardigheid solide op 16,3%, ruim boven de wettelijke vereisten.

Reorganisatie

Tevens laat de bank weten dat het zijn organisatie heeft hervormd om de klantgerichtheid te vergroten en zijn impact op de samenleving te versterken. Voorzitter van de groepsdirectie Stefaan Decraene benadrukt de veerkracht van de bank en zijn klanten, ondanks de economische en geopolitieke onzekerheden.

“Als coöperatieve bank is het onze ambitie om hen te ondersteunen met onze kennis, netwerken en financiële producten en zo een stabiele factor te zijn in een instabiele wereld”, reageert hij. Decraene wijst ook op de coöperatieve initiatieven, zoals de €400 miljoen voor duurzaamheidstransities, waar 13.000 hypotheekklanten en 1.000 mkb’ers al gebruik van hebben gemaakt.

Bovendien is het nieuwe Rabo Sportactie-initiatief gestart, waarbij jonge sporters met een Rabobank-rekening in aanmerking komen voor een bijdrage van €125.

“Ik ben dankbaar voor al het harde werk en de toewijding van onze medewerkers in de afgelopen zes maanden”, besluit Decraene. “Samen met het blijvende vertrouwen van onze klanten en leden ben ik ervan overtuigd dat we onze missie ‘Growing a better world together’ kunnen realiseren.”