DNB breidt depositogarantiestelsel verder uit

19 augustus 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlandsche Bank heeft aangekondigd de depositogarantie aan te zullen passen. De regeling beschermt het geld dat consumenten bij Nederlandse banken hebben uitstaan. Mocht een bank bijvoorbeeld failliet gaan, zorgt DNB ervoor dat ze hun geld terugkrijgen.

Nu is het zo geregeld dat het geld dat op een rekening bij een Nederlandse bank staat automatisch beschermd is van een bedrag van 1 cent tot 100.000 euro. In sommige gevallen kan dat bedrag met 500.000 euro worden verhoogd, bijvoorbeeld als een saldo gedurende een koop of verkoop van een huis tijdelijk hoger is.

Dit hogere maximum gaat vanaf 1 september in meer situaties gelden. Zo kan dat binnenkort ook bij pensionering, ontslag of een huwelijk. “Ook kun je tijdelijk veel geld op je rekening gestort krijgen door de uitkering van een verzekering, of vergoedingen voor schade omdat je slachtoffer bent geworden van criminaliteit of een onterechte veroordeling.”

DNB breidt depositogarantiestelsel verder uit

Per 1 september geldt de bescherming dus ook voor deze situaties. Daarnaast is de termijn van de bescherming verlengd van drie naar zes maanden na de storting van het geld.