Beleggingen Nederlandse huishoudens bereiken met €185 miljard recordomvang

26 augustus 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

De omvang van de beleggingen van Nederlandse huishoudens bereikte het afgelopen kwartaal een recordhoogte van €185 miljard. Dat meldt De Nederlandsche Bank. De waardestijging wordt volgens de toezichthouder voornamelijk gedreven door de stijgende wereldwijde aandelenmarkten.

In totaal steeg de waarde van het effectenbezit van Nederlandse huishoudens met €4,1 miljard ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024, tot €185 miljard. Daarmee werd een recordhoogte bereikt. Het vorige record dateert uit december 2021, toen Nederlandse huishoudens voor €182,7 miljard aan belegd vermogen hadden uitstaan.

DNB legt uit dat de waardestijging voornamelijk wordt gedreven door koersontwikkelingen op aandelenmarkten. Zo bestaat het totale effectenbezit van Nederlandse huishoudens voor het grootste deel uit posities in beleggingsfondsen, waarvan de waarde het afgelopen kwartaal steeg naar ruim €114 miljard.

Beleggingen Nederlandse huishoudens bereiken met €185 miljard recordomvang

Daarnaast beleggen huishoudens ook in de aandelen van beursgenoteerde bedrijven. De waarde die daarmee gemoeid was kwam uit op €63,4 miljard, volgens DNB ook een record.

De stijging van de aandelenportefeuilles werd met name gedreven door de beleggingen in techbedrijven. Zo steeg de totale waarde van beleggingen in bedrijven zoals Alphabet, Apple, AMLI, ASML en Nvidia alleen al met €1,2 miljard.

Door de stijging was ASML (€3,9 miljard) aan het einde van het tweede kwartaal van 2024 het bedrijf waarin Nederlandse huishoudens het op een na meeste in belegden, gevolgd door de ledencertificaten van de Rabobank (€3,5 miljard). Het bedrijf waar huishoudens al lange tijd het meeste  in beleggen is Shell (€5 miljard).

Tot slot zag DNB ook de waarde – hoewel de omvang een beperkt deel van de effectenportefeuilles betreft – van het obligatiebezit stijgen tot €7,2 miljard.

Omvangt in perspectief

Hoewel het totale effectenbezit van Nederlandse huishoudens dus een recordomvang heeft bereikt, benadrukt DNB dat Nederlanders over een veel groter vermogen beschikken. Zo heeft men veel meer spaargeld op spaarrekeningen bij Nederlandse banken (€480,8 miljard) dan beleggingen.

Ook staat er nog €116,4 miljard op betaalrekeningen bij Nederlandse banken. Huishoudens hebben daarnaast nog “omvangrijke vermogens” bij pensioenfondsen en verzekeraars, in eigen ondernemingen en in de huizenmarkt, die buiten het directe effectenbezit vallen.