Impact wetgeving (schijn)zelfstandigen

19 september 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Je kunt er niet meer omheen: vanaf 1 januari 2025 wordt de Wet DBA strikter gehandhaafd. Daarnaast wordt in 2026 de Wet VBAR verwacht. De wetgeving rondom zzp’ers heeft tot nu toe tot veel verwarring geleid bij opdrachtgevers én opdrachtnemers. Logisch, want wat houdt deze wetgeving nou eigenlijk precies in? En wat betekent dit voor teams met zzp'ers in de financiële sector? Loyal Interim legt het uit!

Wet DBA: Wat houdt het in?

Al sinds 2016 bepaalt Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) dat de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer beoordeeld en vastgelegd moet worden. Dit om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Simpel gezegd betekent schijnzelfstandigheid dat iemand die op papier zzp’er is, dat volgens de Belastingdienst niet is. Een verkapt dienstverband dus.

Wanneer is er sprake van schijnzelfstandigheid?

De belastingdienst heeft hiervoor drie vuistregels. Er is: sprake van werkgeversgezag; een verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid; en een beloning.

Impact wetgeving (schijn)zelfstandigen

Wanneer aan al deze punten wordt voldaan, ziet de Belastingdienst de arbeidsrelatie als loondienst. In dit geval had je als opdrachtgever loonbelasting en premies moeten afdragen, en had de zzp’er geen recht op alle fiscale voordelen. En moeten deze worden terugbetaald. Wordt dit vandaag bij jou geconstateerd? Dan is dat nog niet direct een probleem, omdat we in een overgangsperiode zitten. Tot aan 2025 dan.

Wat verandert er dan in 2025?

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst dus strenger handhaven op de Wet DBA. Dit betekent dat opdrachtgevers en zelfstandigen zich moeten voorbereiden op mogelijke controles en boetes als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.

Als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van kwaadwillendheid, kunnen er correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes worden opgelegd. Kwaadwillendheid houdt in dat iemand opzettelijk een situatie van schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, terwijl er feitelijk sprake is van een arbeidsrelatie.

Wet VBAR

Of iemand wel of niet in loondienst zou moeten zijn, is met de geldende maatstaf nog geen uitgemaakte zaak. Sterker nog: het is een heel groot grijs gebied. Vanaf 2026 komt naar verwachting de Wet VBAR in beeld om meer duidelijkheid hierover te scheppen.

Deze wet zorgt voor een gelijker speelveld tussen zzp’ers en werknemers en maakt de regels voor het inhuren van extern personeel helderder. Het doel van de overheid? Het beperken van het groeiende aantal zzp’ers en het beschermen van ‘echte’ zelfstandigen.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.