Minister van Financiën opteert voor verkoop Volksbank

07 oktober 2024 Banken.nl

Minister van Financiën Eelco Heinen is van mening dat de Volksbank naar de beurs moet, of onderhands moet worden verkocht. Dat liet de VVD’er weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder dit jaar kwam de NLFI – de stichting die namens de Staat de aandelen beheert van genationaliseerde financiële dienstverleners – ook al met het advies om de bank van de hand te doen.

Twee andere opties – het voortbestaan als staatsbank of de omvorming tot een stichting of een coöperatie – lijken daarmee definitief uit beeld te zijn verdwenen.

Minister van Financiën opteert voor verkoop Volksbank

In de brief aan de Kamer legt de minister uit dat de Volksbank nog jaren nodig heeft om onderhands verkocht te worden (tot wel drie jaar) dan wel naar de beurs te gaan (tot wel zeven jaar).

Voordat hij deze mogelijkheden verder onderzoekt, stelt de minister de eventuele beursgang of verkoop met de Kamer te bespreken. Wel draagt hij de stichting en de bank alvast op om beide processen parallel in gang te zetten.

De Volksbank – het moederbedrijf van SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen – kwam in 2013 in overheidshanden door de nationalisering van SNS Reaal. Het bank- en verzekeringsconcern was in grote moeilijkheden gekomen door aanhoudende verliezen bij zijn vastgoedfinancieringstak. De verzekerings- en vastgoedactiviteiten kwamen reeds eerder weer in private handen.

Meer over de Volksbank
Profielpagina
de Volksbank is een partner van Banken.nl