Volksbank kondigt transformatietraject aan

09 oktober 2024 Banken.nl

De Volksbank heeft een transformatietraject aangekondigd om zijn slagkracht te vergroten. Om dit te bewerkstelligen heeft de bank een speciaal team ingericht dat onder meer kijkt naar mogelijkheden om de “merkenportefeuille te rationaliseren en de organisatiestructuur te vereenvoudigen”.

Op basis van een analyse werkt dit team, ter voorbereiding van besluitvorming, scenario’s en plannen uit, maakt doorrekeningen en toetst op onderlinge afhankelijkheden. Na afstemming met relevante stakeholders verwacht de Volksbank voor het einde van 2024 besluiten te kunnen nemen.

De aankondiging volgt kort nadat minister van Financiën Eelco Heinen het NLFI-advies had overgenomen om de bank klaar te stomen voor een onderhandse verkoop of een beursgang.

Volksbank kondigt transformatietraject aan

Hoewel de bank in augustus nog een winst van €231 miljoen rapporteerde, zijn experts van mening dat de bank in zijn huidige staat te duur is voor een overname.

Zo wijst het Financieele Dagblad onder meer naar de twee lopende DNB-boetetrajecten (één voor tekortkomingen op onder meer het gebied van witwascontroles en één voor vermeende tekortkomingen in het risicomanagement), achterstallig (IT-)onderhoud en de veelvoud aan merken die in de lucht gehouden moeten worden (en daarmee hoog in de kosten oplopen).

De krant schrijft dan ook over het “dressing up the bride” om de Volksbank verkoop klaar te maken door de winstgevendheid te verbeteren. Een bron bevestigt dat tegenover het FD, al zou het vooral de bedoeling hebben om de bank “fundamenteel winstgevender” te maken.

Meer over de Volksbank
Profielpagina
de Volksbank is een partner van Banken.nl