DNB waarschuwt voor meer cyberdreigingen door geopolitieke spanningen
De geopolitieke onrust in de wereld verhoogt de risico’s voor de financiële sector. De Nederlandsche Bank waarschuwt Nederlandse financiële instellingen dan ook dat zij zich moeten voorbereiden op minder wereldhandel en meer cyberaanvallen.
De toezichthouder benadrukt dat internationale samenwerking en een robuuste digitale weerbaarheid cruciaal zijn om de financiële stabiliteit te waarborgen. Door toenemende spanningen tussen grootmachten als Rusland, China en de Verenigde Staten krijgen banken meer te maken met digitale dreigingen.
Cyberaanvallen, al dan niet politiek gemotiveerd, raken niet alleen individuele banken, maar kunnen ook leiden tot een vertrouwenscrisis in het financiële systeem als geheel, stelt DNB-directielid Steven Maijoor.
Nederlandse banken, die in Europa vooroplopen in digitalisering, zijn daarbij extra kwetsbaar vanwege hun uitgebreide netwerk van leveranciers en digitale knooppunten.
Robuustere beveiliging met Europese hulp
DNB roept banken op om hun cyberbeveiliging en risicomanagement te versterken. Dit komt niet geheel uit de lucht vallen, daar de nieuwe Europese Digital Operational Resilience Act, die komend jaar van kracht wordt, striktere eisen stelt aan de digitale weerbaarheid van banken.
Volgens Maijoor biedt deze wet meer grip op kritieke leveranciers en stelt het de sector in staat om gezamenlijk weerbaarder te worden tegen aanvallen.
Onzekerheid door nieuw Amerikaans beleid
Ook economische schokken dreigen. Het aantreden van Donald Trump als president kan volgens DNB gaan leiden tot minder wereldhandel en meer protectionisme. Zijn plan om regels voor de Amerikaanse bankensector te versoepelen brengt mogelijk de internationale financiële stabiliteit in gevaar.
DNB vindt het daarom essentieel dat de Verenigde Staten zich aan internationale afspraken zoals het Bazel-akkoord houden, om te voorkomen dat een crisis in de ene regio ook banken in andere regio’s raakt.
Samenwerking cruciaal voor stabiliteit
De toezichthouder wijst er tot slot op dat zowel cyberdreigingen als economische verstoringen sectoroverstijgend zijn. Europese samenwerking is volgens DNB-econoom Maurice Doll dan ook van belang om deze risico’s het hoofd te bieden. Als banken grensoverschrijdend samenwerken en scenario-analyses uitvoeren, kunnen ze hun veerkracht vergroten en verrassingen voorkomen.