Project Sparc: herdefiniëring van bankieren in een digitale en decentrale toekomst

19 december 2024 Banken.nl

In de snel veranderende wereld van digitaal geld moeten banken hun rol als vertrouwde toegangspoort tot de financiële wereld zien te behouden. Dit wordt steeds uitdagender door snellere transacties buiten het traditionele banksysteem, de opkomst van gespecialiseerde spelers met nieuwe diensten en een groeiende diversiteit aan digitale geldvormen.

Om klantrelaties te behouden en versterken, moeten banken hun positie herdefiniëren. Ze moeten zich ontwikkelen tot toegangspoort voor digitaal geld, niet alleen voor individuele klanten, maar ook voor een breder publiek en de samenleving als geheel.

Dit vereist een verschuiving van hun rol als centrale beheerder en facilitator van transacties naar een positie als toegangspunt tot een gedecentraliseerde openbare infrastructuur. Deze infrastructuur moet voldoen aan de hoogste regelgevende, juridische en ethische normen.

Project Sparc

EY, ABN AMRO en de University of Amsterdam Businesschool zijn daarop Project Sparc gestart. Dit project belichaamt het concept van een open, samenwerkend en inclusief financieel systeem door een unieke en innovatieve opzet te creëren. "We maken gebruik van een open publiek-privaat partnerschapsmodel om  gezamenlijk gebruikersgerichte, technologische en regelgevende vereisten en kansen voor banken te onderzoeken."

Het doel is om banken te ondersteunen bij het behouden van hun rol als centrale toegangspoorten voor zowel huidige als toekomstige klanten in een steeds meer gedecentraliseerde wereld van digitaal geld. Het project richt zich op het definiëren van fundamentele standaarden en vereisten die breed toepasbaar zijn binnen de bankensector. Tegelijkertijd biedt het banken de mogelijkheid om hun klantenbestand optimaal te benutten en nieuwe inkomsten- en businessmodellen te ontwikkelen.

"Onze initiële hypothesen zijn dat dergelijke standaarden en vereisten gericht zullen zijn op gemeenschappelijke identiteits- en KYC-diensten en -standaarden; on-chain privacy en selectieve openbaarmaking; en on-chain transactiebewaking", aldus de initiatiefnemers.

Context en reikwijdte

De Europese Unie richt zich op de ontwikkeling van een openbare gedecentraliseerde infrastructuur voor de digitale Euro en Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). Dit project staat open voor alle banken en partners in de sector en is opgezet als een gemeenschappelijk experiment om voort te bouwen op bestaande kennis, terwijl nieuwe inzichten, ideeën, industrienormen en samenwerkingen worden gecreëerd.

"We stellen een lean experimentontwerp voor om hypothesen te formuleren en te valideren en praktische ervaring op te doen hoe gecentraliseerd digitaal geld de rol van commerciële banken kan veranderen."

De resultaten van dit experiment zullen volgens de partners toepasbaar zijn om bestaande en nieuwe commerciële businessmodellen van banken te verbeteren, zowel voor private (bijvoorbeeld stablecoins) als publieke (de digitale Euro) vormen van digitaal geld.

Lessen uit eerdere initiatieven tonen aan dat voor succesvolle experimenten publiek-private, laagdrempelige en open-source samenwerking vereist is, terwijl naleving van regelgevende eisen wordt gewaarborgd.

"De tijd om te experimenteren en om verandering te stimuleren voor de toekomst van bankieren, is nu."

Doelstelling van het project

Het doel van dit project is om gezamenlijk fundamentele standaarden en vereisten vast te stellen, die universeel toepasbaar zijn in de sector, terwijl individuele banken nog steeds hun bestaande klantenbestanden kunnen benutten en innoveren met nieuwe inkomstenbronnen en businessmodellen.

Dit experiment heeft tevens tot doel een kader te creëren dat de behoefte aan interoperabiliteit en veiligheid in de hele sector in evenwicht brengt met de flexibiliteit om te voldoen aan de unieke behoeften van verschillende financiële instellingen.

"We verwachten dat de ontwikkeling van standaarden en vereisten zich zal richten op drie kritieke gebieden: gemeenschappelijke identiteits- en KYc-diesten en -standaarden; on-chain privacy- en selectieve openbaarmakingsmechanismen; en on-chain transactiebewaking."

Deze focusgebieden zijn essentieel om de traditionele financiële systemen te verbinden met gedecentraliseerde digitale infrastructuren, vooral in de context van CBDC’s en gedecentraliseerde financiële (DeF-i toepassingen.

Belangrijke technologische principes

"Ons experiment zal verschillende leidende technologische principes volgen om transparantie, schaalbaarheid en inclusiviteit te waarborgen bij de ontwikkeling van een gedecentraliseerde financiële infrastructuur: 100% open source: open deelname; en een progressief gedecentraliseerd bestuur.

Uitnodiging: sluit aan bij ons opkomende ecosysteem

Tot slot doen ABN AMRO, EY en de University of Amsterdam Businesschool de oproep: "Commerciële banken en regelgevers: neem actie om een toekomstbestendige en veilige, gedecentraliseerde financiële infrastructuur vorm te geven waarin uw rol impactvol en essentieel is."

En: "Sluit u aan bij ons robuuste publiek-private samenwerking om efficiënte, transparantie en inclusiviteit in het financiële ecosysteem te bevorderen."

Voor meer informatie over dit project, lees deze paper van Igor Mikhalev (EY), Joris Dekker (ABN AMRO) en Sebastiaan Kortmann (Universiteit van Amsterdam).