René Janssen (Lepaya): 'Leadership is a skill you can learn'

24 maart 2025 Banken.nl

In een extra aflevering van Leaders in Finance podcast sprak gastheer Jeroen Broekema met René Janssen, oprichter en CEO van Lepaya over het belang van ‘upskilling’ voor bedrijven in het algemeen, en in het bijzonder voor financiële diensten.

Lepaya is een aanbieder van L&D Technologie en Power Skills trainingen. Het bedrijf heeft inmiddels bijna 100.000 medewerkers van organisaties als ING, Mollie, Microsoft, KPMG en Bol.com geholpen met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.

Voordat hij samen met mede-oprichter Peter Kuperus gestalte gaf aan het idee om samen een bedrijf te starten heeft Janssen verschillende dingen gedaan, na eerst zes jaar bij een adviesbureau te hebben gewerkt in Amsterdam. Hij vertelt dat die zes jaar eigenlijk al overtijd waren. “Misschien is dit het moment om mijn meningen te testen en te beoordelen en of ze in het echte leven standhouden.”

Echte leven

Dat “echte leven” heeft hij ondergaan in Zuidoost-Azië, waar hij heeft geholpen bij het opbouwen van een e-commerce bedrijf. Hij heeft daar geleerd dat je mensen de vrijheid geeft om te doen wat nodig is. “Make things happen”, zegt hij en legt uit: “Een duidelijke richting uitzetten, maar ook ingrijpen als het niet goed gaat. Echt managen, teams leiden, sturen op succes en proberen uit te zoeken hoe groei werkelijkheid kan worden.’’

Hij kwam er daar ook achter dat, om productiviteit per persoon omhoog te brengen, bijscholing essentieel is in plaats van alleen maar nieuwe mensen aan te trekken. Volgens Janssen waren er niet veel oplossingen die bedrijven fundamenteel hielpen om hun mensen productiever en effectiever te maken. “Dus, na dit een paar jaar in eigen beheer te hebben gedaan, kwam ik terug naar Nederland - ook deels om persoonlijke redenen - en startte Lepaya.”

"Het aanleren van gedrag vraagt om een andere aanpak dan het verwerven van kennis.”

Dat deed hij als gezegd met Peter Kuperus, volgens Janssen “een geweldige mede-oprichter die mijn manier van denken en kansen zien in evenwicht brengt met pragmatisch en to the point zijn”. Na alles tot in detail te hebben uitgewerkt en grondig getest, zijn ze begonnen met het bedrijf waar ‘upskilling’ (bijscholing) het centrale woord vormt voor de omschrijving van het product dat ze aanbieden op hun platform.

Heilige graal

Op de vraag wat upskilling nu eigenlijk precies inhoudt, heeft Janssen een lange uitleg, maar waar het in essentie om draait geeft hij weer in een korte samenvatting: “De heilige graal van bijscholing is ervoor te zorgen dat mensen wat ze hebben geleerd, op het werk toepassen, niet alleen in een veilige omgeving, en het blijven doen. Het gaat er dus om te begrijpen waar geweldige docenten, facilitators en coaches nodig zijn en waar technologie het leerproces kan opschalen.”

De vaardigheden die worden bijgeschoold zijn vooral de niet-functionele vaardigheden, volgens Janssen, vanwege de eenvoudige reden dat functionele vaardigheden meestal op het werk worden geleerd. “Als je ze vandaag nodig hebt, kun je meestal geweldige bronnen vinden online of van je collega's die je kunnen helpen.”

Tegen vaardigheden die je nodig hebt om bijvoorbeeld een goed leider te zijn worden, wordt anders aangekeken. “Leiderschap is een vaardigheid die je kunt leren”, stelt Janssen, en legt vervolgens helder uit “dat je moet leren samenwerken, om feedback vragen, om gecoacht worden, je tijd beheren en effectief omgaan met klanten.”

 “Dit zijn competenties die je kunt leren”, herhaalt Janssen nadrukkelijk. “Het gedragselement zorgt ervoor dat het minder om het cognitieve deel gaat en meer om het gedragsgedeelte. Het aanleren van gedrag vraagt om een andere aanpak dan het verwerven van kennis.”

Eigen bedrijf als voorbeeld

Zijn bedrijf kan vanzelfsprekend als voorbeeld fungeren van hoe bijscholing werkt binnen een eigen personeelsbestand. “Ja, want hoe schaal je je eigen mensen op?”, vraagt hij zich retorisch af en geeft daarna zelf het antwoord dat past bij een bedrijf dat zich snel ontwikkelt, waarbij winstgevendheid en efficiëntie een steeds belangrijkere plaats innemen.

“Onze zakelijke prioriteiten betekenen voor ons personeel dat ze moeten bijscholen”, zegt Janssen. “En dan kijken we waar dat past bij de niet-functionele kant in ons curriculum. Dus ons hele personeelsbestand heeft meerdere programma's doorlopen omdat het hen ten goede komt. En omdat het natuurlijk geweldig is om directe feedback te krijgen. Er zijn dingen die je kunt verbeteren. En natuurlijk is er ook de functionele kant. We helpen mensen ook om beter te worden in die kant van hun werk.”

"Het is zinvol om de investeringen in HR-strategie te verdubbelen.”

In het kader van dienstverlening is de financiële sector erg belangrijk voor Lepaya. “Financiële en professionele dienstverlening maken samen meer dan de helft uit”, vertelt Janssen en daarom kan hij ook een beeld schetsen van hoe de sector er in Nederland voorstaat in de context van HR-bijscholing. Met het oog op de nabije toekomst deelt hij hierover enige zorgen.

“Er is waarschijnlijk al een brede consensus dat we vanuit het perspectief van HR-strategie en bijscholing onze ogen op 2028 of op 2030 gericht houden. Er komt een tekort aan arbeidskrachten en hoe bereiden we onze teams dan voor?”, vraagt hij zich af.

Hij maakt zich (nog) geen zorgen dat de financiële sector achterblijft, maar vanwege de afhankelijkheid van talent in een sector waar nog niet zo lang geleden iedereen wilde  werken en waar nu de gevolgen van een verschuivende interesse te merken zijn, waarschuwt hij: “Op het ogenblik trekt technologie of de impactkant van de bedrijven meer talent aan, en vanuit dat oogpunt is het zinvol om de investeringen in HR-strategie te verdubbelen.”

Doe het met passie

Janssen investeert ook graag in zijn eigen ontwikkeling en hij staat altijd open voor iets nieuws. Zo heeft hij bijvoorbeeld in zijn tijd in Azië leren duiken omdat het daar “prachtig” was. Hij deed geen half werk en ging meteen voor alle certificeringen. “Ik werd uiteindelijk zelfs reddingduiker en heb ervan genoten”, herinnert hij zich. “Als je iets doet, doe het dan met passie”, vult hij nog aan.

Hij wil alles zo goed mogelijk doen en zo staat hij ook in zijn rol als ondernemer. Daarbij is hij zich bewust van zijn verantwoordelijkheid voor een groot team en daarmee deelt hij een persoonlijke inkijk: “Ik probeer duidelijk een richting en visie aan mijn team te geven, maar tegelijk weet ik dat ik net zoveel fouten maak als iedereen en dat ik dingen probeer, ervan leer en de koers bijstel. En vervolgens deze zaken met elkaar in evenwicht brengen. Dat is iets waar ik op persoonlijk niveau mee worstel”, vertelt hij eerlijk.

Op de graag van Broekema ten slotte welke tip(s) hij heeft voor een starter in de financiële sector geeft hij een interessant praktisch antwoord over de niet-functionele kant van je capaciteiten. “Verlies jezelf niet in analyses, maar krijg een gevoel van hoe je mensen kunt helpen bepaalde zaken te identificeren.”

Janssen legt vervolgens uit wat hij bedoelt: “Als je beter zou zijn in X of meer ervaring zou hebben in Y, dan zal je leven beter en gemakkelijker zijn. En die glimlach aan het einde van de dag is net iets groter als je naar huis fietst. Goed voor de business, goed voor het persoonlijke leven van mensen, en daar echt in investeren en het praktisch maken.”

Uiteraard werd er nog veel meer besproken in de podcast. Luister hier de volledige aflevering.

Meer over Leaders in Finance
Profielpagina
Leaders in Finance is een partner van Banken.nl