Rabobank: Reactie op dopinggebruik wielerploeg
Al in 1996, toen Rabobank met sponsoring begon van de wielrensport, was er sprake van dopinggebruik binnen de wielerploeg. Een schokkende ervaring voor de Rabobank. De Rabobank is met goede moed en overtuiging de wielersport ingestapt als sponsor, maar de sport is niet schoon en eerlijk gebleken. Nu na 17 jaar heeft de bank zich teruggetrokken per 19 oktober 2012, een pijnlijk maar noodzakelijk besluit aldus Bert Bruggink, lid van de raad van bestuur.
Weinig hoop
Volgens het bestuurslid is er niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren. De recente bekentenissen sterken de bank in de overtuiging dat zij hiermee een goed besluit nam.
Blik vooruit
Rabobank wil de blik vooruit richten en een bijdrage blijven leveren aan een schone wielersport. Rabobank staat volledig achter de gezamenlijke aanpak die op 14 januari jl. is gepresenteerd door de Nederlandse profploegen, de Nederlandse Dopingautoriteit en de KNWU. De bank spreekt de hoop uit dat hiermee het maatschappelijke vertrouwen in de professionele wielersport en de geloofwaardigheid daarvan weer kan worden teruggewonnen. Alleen door onderzoek, transparantie en eerlijkheid kan doping uit de wielersport worden gebannen. Misstanden dienen boven water te komen en alle renners en medewerkers zouden daaraan moeten meewerken.
Rabobank reageert niet op individuele bekentenissen en getuigenissen. Rabobank steunt de instelling door het NOC*NSF en de KNWU van de onafhankelijke onderzoeks- en adviescommissie ‘Anti-dopingaanpak’ (Commissie-Sorgdrager). Indien gevraagd zal Rabobank, vanuit haar verantwoordelijkheid als sponsor, hieraan volledig meewerken. Rabobank wil transparantie ten opzichte van de twee commissies op geen enkele manier in de weg staan.