Betaalvereniging: Contactloos betalen gewoon veilig

02 december 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De nieuwe bankpassen - waarmee contactloos betaald kan worden - zouden volgens het AD niet veilig zijn. Met een apparaatje kunnen criminelen het saldo op de bankpas overhevelen door vlakbij iemand te gaan staan of zelfs maar langs een pashouder te lopen. In reactie op dit bericht liet Betaalvereniging Nederland weten dat contactloos betalen gewoon veilig is.

Contactloos betalen

Steeds meer Nederlandse banken verstrekken betaalpassen waarmee consumenten kleine bedragen contactloos kunnen betalen, dat wil zeggen zonder de betaalpas in de betaalautomaat te steken. Bij deze vorm van betalen moet de betaalpas kortstondig zeer dichtbij een daarvoor geschikte betaalautomaat worden gehouden om te betalen. Bij bedragen tot en met €25 is geen pincode nodig, daarboven wel. Wanneer de contactloze betalingen bij elkaar de drempel van €50 overschrijden, moet de betaalpas worden ingestoken en de pincode worden ingetoetst.

Onveilig?

In de media lijkt recentelijk het beeld te zijn ontstaan dat contactloos betalen met de betaalpas onveilig zou zijn. Kwaadwillenden zouden met een speciale betaalautomaat via contactloze betalingen consumenten geld afhandig kunnen maken. Kwaadwillenden die over het juiste apparaatje beschikken, kunnen het saldo van de pasjes makkelijk overhevelen door vlakbij iemand te gaan staan of zelfs maar langs een pashouder te lopen. Alleen een betaalpas in een metalen hoesje of aluminiumfolie zou dit kunnen voorkomen.

Betaalvereniging NL - Contactloos betalen

Dit is echter onjuist, aldus Betaalvereniging Nederland. "Ten eerste moet de afstand tussen de betaalautomaat en de betaalpas heel klein zijn. Bij een betaalpas die in een tas of portemonnee zit wordt dat dus al lastig. Daarnaast moet een betaalautomaat altijd geregistreerd worden om er transacties mee te kunnen doen. Dat maakt het onaantrekkelijk voor criminelen. Mocht er toch sprake zijn van misbruik dan vergoedt de bank de schade".

Betaalvereniging Nederland benadrukt dat contactloos betalen gewoon veilig en vooral makkelijk is. Een speciaal beschermend hoesje voor de betaalpas is niet nodig.