Oostenrijk wil spaargeld niet meer garanderen

17 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Oostenrijk wil niet langer garant staan voor de tegoeden van spaarders. Dat meldt de Duitse krant Die Presse. Net als in alle andere landen van de Eurozone worden in Oostenrijk, spaartegoeden via een depositogarantiestelsel gedekt tot €100.000 per persoon per bank. De eerste €50.000 daarvan komt voor rekening van de banken en het tweede gedeelte van maximaal €50.000 komt voor rekening van de overheid. Deze garantiestelling wil de Oostenrijkse overheid niet langer voor haar rekening nemen. Er ligt een nieuw voorstel klaar, dat deze verplichting bij de banken wil neerleggen.

Noodfonds van 1,5 miljard

De Oostenrijkse regering wil dat de banken een noodfonds oprichten dat geld kan gaan uitkeren aan spaarders op het moment dat een bank failliet gaat. Volgens het plan van de Oostenrijkse regering moet dit noodfonds een omvang hebben van €1,5 miljard. Bovendien moet het noodfonds volgens de Oostenrijkse regering de komende tien jaar aangevuld worden door van alle banken een jaarlijkse bijdrage van in totaal €150 miljoen te vragen. De Oostenrijke regering wil dat de hoogte van deze bijdrage gebaseerd moet worden op de omvang van iedere Oostenrijkse bank. Banken die de meeste spaartegoeden beheren, dienen het grootste deel van de €150 miljoen per jaar in te brengen.

Oostenrijk niet langer garant voor spaargeld

Noodfonds niet in verhouding tot omvang spaartegoeden

De verwachting is dat als een kleine bank failliet gaat, er voldoende reserves in het banksysteem aanwezig zijn om spaargeld uit te keren. Echter als een grote bank failliet gaat biedt het garantiesysteem onvoldoende bescherming. Met de €1,5 miljard, die de banken volgens het voorstel van de Oostenrijkse regering opzij moeten zetten kan slechts 0,8% van alle spaartegoeden bij Oostenrijkse banken gedekt worden. Ook als er na tien jaar €3 miljard in het noodfonds zit, zal dat niet veel meer dan 1% van de totale spaarvermogens op de bankrekeningen dekken.

Risico bij bank en spaarder, stroom naar staatsobligaties

Oostenrijk zet met dit plan een stap richting het ‘bail-in’ model, waarin de risico’s bij de bank en bij de spaarders worden neergelegd en worden weggehaald bij de belastingbetaler. Het plan van de Oostenrijkse regering zal spaarders kunnen verleiden om hun vizier meer te  gaan richten op staatsobligaties. De staatsobligaties bieden een nominale zekerheid vergelijkbaar met spaargeld, maar zijn gedekt door de overheid, de meest kredietwaardige partij die er is.