Amerikaanse banken op vingers getikt vanwege verwijderen (privé)werkberichten

04 oktober 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Niet alleen Mark Rutte is in verlegenheid gebracht vanwege het onjuiste gebruik van zijn werktelefoon, ook Amerikaanse banken blijken niet alle belangrijke (werk)berichten opgeslagen te hebben. Zo hebben Amerikaanse beurstoezichthouders zestien banken boetes opgelegd met een totale waarde van €1,88 miljard voor het sluiten van zakelijke deals via hun mobiel of privécomputer.

Het leeuwendeel van deze zakelijke afspraken werd niet opgeslagen en dat is in strijd met de wet, omdat toezichthouders – de Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) – hun werk daardoor niet goed kunnen uitvoeren.

“De opslag van informatie in archieven is heilig:”, legt een topman van de SEC uit. “Als er beschuldigingen opduiken over wangedrag of overtredingen moeten we de boeken en documenten van zo’n bedrijf kunnen inzien.”

Amerikaanse banken op vingers getikt vanwege verwijderen (privé)werkberichten

De zaak kwam een jaar geleden aan het licht, toen bleek dat medewerkers van allerlei soorten managementniveaus van onder meer Barclays, Citigroup, Credit Suisse en Morgan Stanley via sms of whatsapp met collega’s en cliënten communiceerden.