Real-time transactieverwerking in 2019 mogelijk

26 mei 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

In 2019 moet het mogelijk worden om real-time binnenlandse betalingen en overboekingen via internet en mobiel te doen. Tijdens het MOB (Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer) hebben de Nederlandse banken en DNB aangekondigd dat ze de komende vier jaar investeren in een grotendeels nieuwe infrastructuur.

Met deze nieuwe infrastructuur voor het betalingsverkeer kan een online binnenlandse eurobetaling binnen enkele seconden op de bankrekening van de begunstigde staan, ook ‘s nachts, in het weekend en op feestdagen. Tot nu toe vindt op deze momenten geen transactieverwerking plaats.

Real-time transactieverwerking in 2019 mogelijk

Afgesproken is dat banken en stakeholders de komende tijd nauw zullen samenwerken om een compleet nieuwe betalingsinfrastructuur te realiseren, die past in de Europese context (Single Euro Payments Area, SEPA). Het project wordt uitgevoerd onder regie van Betaalvereniging Nederland. Die zal samen met de banken in de tweede helft van dit jaar samen met gebruikers, waaronder vertegenwoordigers van het MOB, de visie en roadmap verder afstemmen en uitwerken.