Barclays start project met Zweeds-Nederlands Safello

01 juli 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De Britse bank Barclays werkt samen met een startup om te onderzoeken hoe de bank bitcointechnologie kan gebruiken bij het dagelijkse betalingsverkeer. Barclays heeft een overeenkomst getekend met het Zweeds-Nederlandse bitcoinbedrijf Safello, dat opgericht is door de Nederlander Frank Schuil. Dat meldt Finextra, de Britse nieuwssite voor de wereldwijde financiële technologie wereld.

Blockchain inzetten

Safello is een online platform waar bitcoins verhandeld worden. Barclays wil met Safello werken, nadat het in 2013 opgerichte bedrijf meedeed aan het fintech innovatieprogramma van de Britse bank. Barclays en de startup onderzoeken hoe de bitcoin’s blockchain kan worden gebruikt bij traditioneel finance. De blockchain is de software achter bitcoin, dat ervoor zorgt dat er transacties kunnen plaatsvinden en dat deze automatisch bijhoudt in een decentraal register. Het systeem registreert wie er betaalt aan wie en hoeveel. De blockchain voorkomt dat een bitcoin meer dan één keer wordt uitgegeven en zorgt ervoor dat de munteenheid functioneert zonder een centraal systeem.

Barclays start project met Zweeds-Nederlands startup Safello

Banken zien grote voordelen

Banken hebben vooral interesse in de software achter bitcoin, omdat de blockchain ingezet kan worden om het betalingsverkeer sneller en goedkoper te maken dan de betalingssystemen waar de banken nu mee werken. Een recent onderzoek van de Spaanse bank Santander, die ook experimenteert met de technologie, wijst uit dat het gebruikmaken van blockchain technologie de banken naar schatting een vermindering van de infrastructurele kosten voor het betalingsverkeer oplevert van naar schatting 20 miljard dollar per jaar. Een senior bestuurder van de Spaanse bank vertelde onlangs aan Business Insider dat Santander zo’n 20 tot 25 gebruiksmogelijkheden voor de technologie heeft ontdekt.

Niet op korte termijn ingevoerd

Barclays en Santander zijn zeker niet de enigste banken, die interesse hebben in blockchain, de technologie achter bitcoin. De Zwitserse bank UBS heeft een blockchain lab opgezet in het groot financieel centrum Canary Wharf in het district Tower Hamlets in Londen. De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft een investering gedaan in bitcoin startup Circle en de Amerikaanse effectenbeurs Nasdaq experimenteert ook met blockchain technologie. Ondanks de interesse van grote traditionele banken wordt er niet verwacht dat de blockchain technologie op korte termijn op grote schaal ingevoerd kan worden. Volgens Stephen Pair, CEO van Bitpay, de grootste betalingsverwerker van bitcoin, gaat het invoeren van een bescheiden versie van Blockchain bij een bank zeker vijf jaar duren.