Nederlands-Amerikaanse samenwerking bij cybersecurity

09 oktober 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Nederlandse FI-ISAC en het Amerikaanse FS-ISAC slaan de handen ineen op het gebied van cybersecurity. Op 7 oktober werd tijdens de Vlaams-Nederlandse economische handelsmissie bij de Federal Reserve Bank in Atlanta de intentieverklaring tot nauwe samenwerking ondertekend.

Nederlandse financiële instellingen, waaronder de banken, delen al geruime tijd intensief informatie over cyberincidenten, dreigingen en kwetsbaarheden. Zij zijn verenigd in het Nederlandse Financial Institutes – Information Sharing and Analysis Center (FI-ISAC). De FS-ISAC (Financial Services – ISAC) is daarvan de Amerikaanse tegenhanger.

Met het aangaan van deze samenwerking wordt in één keer een brug geslagen naar honderden internationale financiële instellingen om de weerbaarheid te verhogen en cybercrime te bestrijden. Tijdens de bijeenkomst tekent ook een Belgische delegatie een intentieverklaring met het Amerikaanse FS-ISAC.

Ondertekening intentieverklaring

“Het FS-ISAC is een enorme kennisbron die dagelijks grote hoeveelheden aanvalspatronen op financiële instellingen in de hele wereld verzamelt en analyseert. Wij krijgen met deze samenwerking beter inzicht in hoe criminelen te werk gaan buiten Nederland. Hierdoor kunnen wij  ons beter voorbereiden op eventuele aanvallen in Nederland”, aldus Wim Hafkamp, voorzitter van het Nederlandse FI-ISAC en tevens Chief Information Security Officer van Rabobank.

“Het toenemende online betalingsverkeer maakt deze samenwerking noodzakelijk, om onze leden te beschermen. Met deze samenwerking krijgen we nog beter zicht op welke tegenmaatregelen effectief zijn”, vult Marco Doeland aan, Hoofd Risk Management bij Betaalvereniging Nederland.