Rabobank: Spaarders sparen met een helder doel

26 maart 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Spaarders sparen gemiddeld €400 euro per maand en hebben daarbij vaak een gericht doel voor ogen. Dit blijkt uit een spaaronderzoek van de Rabobank

Gerichte spaardoelen

De bank heeft onderzoek laten uitvoeren onder 1000 consumenten van 18 jaar en ouder met een spaartegoed van minimaal €500. In het bijzonder is gevraagd naar hun spaardoelen en de wijze van sparen daarvoor. Bijna alle consumenten (96%) hebben ten minste één concreet spaardoel, inclusief het potje onvoorzien. De meeste spaarders (82,8%) hebben zo'n buffer; het bekende 'appeltje voor de dorst'. Gemiddeld legden zij in 22 maanden €1094 voor dat doel opzij. Slechts een op de vier spaart zonder een duidelijke bestemming voor het spaargeld. Gemiddeld hebben consumenten 4 tot 5 spaardoelen. Consumenten sparen gemiddeld €400 per maand. In bedragen gemeten sparen mensen gemiddeld het meest voor afbetaling koopwoning/hypotheek (€3048 in 22 maanden), auto (€1832) en aanvulling op pensioen (€1793).

Sparen voornamelijk vanuit salaris

Consumenten sparen periodiek en/of als er geld over is. Beide opties worden ongeveer even vaak genoemd. Het meeste spaargeld komt uit het salaris. Vakantiegeld wordt vaak gebruikt voor vakantie, maar veelal ook voor andere doelen: afbetaling schulden, eerder stoppen met werken, hobby's en levensonderhoud. De bestemming van een eventuele dertiende maand, winstuitkering, belastingteruggave of schenking/erfenis is zeer gevarieerd.

Sparen op 1 rekening

Uit het onderzoek blijkt verder dat consumenten weliswaar verschillende spaardoelen hebben, maar dat zij dat niet op aparte (spaar)rekeningen onderbrengen. Doen zij dat wel, dan is dat meestal voor langlopende spaardoelen als (klein)kinderen, studie van de kinderen en aanvulling op het pensioen. Voor fiscaal getinte doelen sluiten zij vaker een deposito of fiscaal spaarproduct af. Deposito's hebben doorgaans een langere looptijd en worden dan ook vooral gebruikt voor doelen op lange termijn.