E&Y: sterk herstel in IPOs en beursintroducties

14 december 2010 Banken.nl 7 min. leestijd
Profiel

In 2010 worden wereldwijd records gebroken op het gebied van IPO-activiteit. Tot en met november is er wereldwijd al US$ 255,3 miljard bijeengebracht met 1.199 nieuwe beursintroducties. Het totaal bijeengebrachte kapitaal zal waarschijnlijk de US$ 300 miljard overstijgen. Ondanks het broze economisch herstel op de westerse markten vormt Azië met zijn economische groei en recordintroducties de motor achter een krachtig mondiaal IPO-herstel. Dat blijkt uit onderzoek van Ernst & Young.

Tegen het einde van het jaar zal de waarde van IPO’s over de hele wereld uitstijgen boven het vorige record van US$ 295 miljard bijeengebracht tijdens de wereldwijde piek van 2007. Dit concludeert Ernst & Young in de Year-end Global IPO Update. Het vierde kwartaal van 2010 zal tevens de hoogst genoteerde IPO-kwartaalwaarde bereiken (en daarmee het bedrag van US$ 104,8 miljard aan bijeengebracht kapitaal uit het vierde kwartaal van 2007 overtreffen). Het is zeer aannemelijk dat dit record zal worden gehaald, aangezien de wereldwijde IPO-waarde in het vierde kwartaal van 2010 nu al staat op US$ 102,8 miljard, bijeengebracht in 294 transacties. Bovendien worden er in december nog 82 nieuwe transacties verwacht voor een waarde van ten minste US$ 16,9 miljard.

Aziatisch recordbedrag

In de eerste 11 maanden van 2010 hebben Aziatische emittenten meer kapitaal bijeengebracht dan ooit tevoren: tot dusverre US$ 164,5 miljard, waarmee het recordbedrag van US$ 98,2 miljard dat in het piekjaar 2006 in Azië werd opgehaald, wordt overtroffen. Aziatische emittenten nemen tot nu toe in 2010 64% van de totale mondiale IPO-waarde voor hun rekening. Als tweede op de ranglijst hebben Noord-Amerikaanse emittenten US$ 40 miljard bijeengebracht in 168 transacties, terwijl Europese emittenten US$ 32,8 miljard ophaalden in 211 IPO’s en het Midden-Oosten en Afrika US$ 5 miljard in 47 IPO’s. René Coenradie, partner bij Ernst & Young Transaction Advisory Services en leader van het IPO Competence Center, verklaart: ‘In de afgelopen 11 maanden hebben internationale beleggers kunnen profiteren van relatief lage rentestanden in ontwikkelde markten en een overvloed aan liquiditeit, waardoor ze zich met volle overgave op de groeikansen in Azië en andere opkomende markten konden storten. En we verwachten dat deze trend zal aanhouden.’

Emittenten uit Groot-China  domineerden de markt doordat ze konden profiteren van de krachtige groei van het Chinese bruto nationaal product en een liquide markt. Ze namen meer dan 46% van de mondiale IPO-waarde voor hun rekening (US$ 117,9 miljard in 442 transacties, een stijging van 170% in totale waarde ten opzichte van dezelfde periode in 2009). Behalve de VS, die als tweede eindigde na Groot-China, bestond de top 6 van kapitaal aantrekkende markten uitsluitend uit Aziatische landen: Japan, India, Zuid-Korea en Maleisië.

Top 3 van mega-IPO’s

De megaprivatisering van de Agricultural Bank of China, de Chinese Landbouwbank, ter waarde van US$ 22,1 miljard, was de grootste beursgang in de geschiedenis. Deze vertegenwoordigde 9% van de totale internationale IPO-waarde van dit jaar. De opbrengst overtreft het bedrag van US$ 21,9 miljard, het vorige IPO-record door een andere Chinese staatsbank, ICBC.  In het vierde kwartaal van 2010 hebben zowel de op één na als op twee na grootste IPO’s van dit jaar de revue gepasseerd: de IPO van de Aziatische levensverzekeringsdivisie AIA Group Ltd in Hongkong ter waarde van US$ 20,5 miljard, in een spin-off van een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij, de American International Group; en de privatisering van de Amerikaanse autofabrikant General Motors ter waarde van US$ 18,1 miljard na een historische reddingsoperatie door de Amerikaanse regering. Samen stonden deze top 3 transacties garant voor ongeveer een kwart van het totaal in 2010 bijeengebrachte kapitaal.

Twee derde van de V.S introducties door private equity- en venture capital-bedrijven

De Amerikaanse beurzen brachten 15% van de wereldwijde IPO-opbrengsten bij elkaar, goed voor een totaal van US$ 39,5 miljard in 143 transacties. Dit staat voor een waardestijging van 58% ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Transacties gesteund door private equity- en venture capital-bedrijven vertegenwoordigden 68% van de nieuwe Amerikaanse uitgiften in 75 transacties ter waarde van US$ 13,2 miljard.

Polen en Britten zorgen in Europa voor een spectaculaire sprong van 526%

In de eerste 11 maanden van 2010 maakte Europa tot nu toe een ongekende stijging van 526% aan bijeengebracht kapitaal mee, in vergelijking tot dezelfde periode in 2009. Ondanks de instabiele markt, nog versterkt door de staatsschuldencrisis in de eurozone, zijn er aan de Europese beurzen 223 IPO’s genoteerd ter waarde van US$ 32 miljard. De Poolse beurzen noteerden het op één na hoogste aantal IPO’s wereldwijd met 81 transacties ter waarde van US$ 4,8 miljard. De Britse beurzen voerden de Europese ranglijst aan met US$ 10,1 miljard aan bijeengebracht kapitaal in 50 introducties.

Private equity-  en venture capital-bedrijven

‘Onder druk om kapitaal vrij te maken voor beleggers en met beperkte toegang tot krediet keken private equity-bedrijven naar de beurzen als exit-mogelijkheid, waarbij ze vaak naar beneden bijgestelde waardebepalingen accepteerden,’ aldus René Coenradie. Over de hele wereld hebben private equity-bedrijven 139 ondernemingen afgestoten door middel van een beursgang, waarmee ze circa US$ 33,1 miljard hebben opgehaald. Dit is 12,9% van het totaal bijeengebrachte kapitaal. Venture capital firma’s hebben 102 bedrijven afgestoten door middel van een IPO, ter waarde van US$ 10,7 miljard (4,2%). De grootste met private equity ondersteunde beursgang was die van de Deense juwelenproducent Pandora, ter waarde van US$ 2,1 miljard.

Financiële dienstverlening en infrastructuur waren het meest actief

De top drie sectoren namen 63% van de totale waarde voor hun rekening: financiële dienstverlening (US$ 74,9 miljard), industrie (US$ 52,7 miljard) en grondstoffen (US$ 34,8 miljard). Toonaangevend in aantal transacties waren de grondstoffensector (254 IPO’s), de industrie (208) en de high-tech sector(160). Coenradie vervolgt: ‘Aziatische verzekeraars en banken vormden de drijvende kracht achter de mondiale IPO-markten, terwijl de hoge activiteit van de industriële en grondstoffenbedrijven de focus weerspiegelt van overheden in opkomende markten op modernisering van hun infrastructuur.’

Beurzen in Groot-China breken records in bijeengebracht kapitaal

Meeliftend op de introductie van de Agricultural Bank en AIA domineerde de Hong Kong Stock Exchange de mondiale IPO-markten in 2010. De HKEx bracht US$ 61,2 miljard bij elkaar in 74 IPO’s (24% van de wereldwijde opbrengsten). Tweede op de ranglijst was de Shenzhen Stock Exchange, die US$ 40 miljard ophaalde (15,7%), terwijl de New York Stock Exchange als derde binnenkwam met een opgehaald kapitaal van US$ 31,1 miljard (12,2%). Vierde op de ranglijst was de Shanghai Stock Exchange, met een bijeengebracht kapitaal van US$ 15,9 miljard (6,3%). Vanwege de vraag naar snelgroeiende Chinese bedrijven en de aantrekkelijke prijsstellingen was Shenzhen de meest actieve beurs gemeten naar het aantal transacties, met 288 transacties (24% van het totale aantal). HKEx telde 74 transacties (6,2%), en de NASDAQ en New York Stock Exchange vormden het decor voor respectievelijk 70 (5,8%) en 69 transacties (5,7%).

Verwachting

‘Ondanks onzekerheid op de markt blijft de belangstelling voor beursnoteringen overal ter wereld stijgen. Bovendien heeft zich inmiddels een grote pijplijn opgebouwd van bedrijven die hun beursintroductie uitstellen in afwachting van grotere macro-economische stabiliteit. We verwachten dan ook dat de vaart er wat IPO’s betreft wel in zal blijven en dat de huidige opwaartse tendens in 2011 zal aanhouden. Ook voor Nederland worden voor volgend jaar een aantal beursintroducties verwacht,’ aldus de consultant van het adviesbureau.