IG&H Consulting: Malaise huizenmarkt duurt voort

07 juli 2010 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Ondanks de lage rente en de lagere huizenprijzen wil de huizenmarkt maar niet aantrekken. Hypotheekverstrekkers vrezen dat dit jaar beroerder is dan vorig jaar. Ze rekenen op een daling van het aantal verkochte hypotheken met 10 procent.

Dat zegt Matthijs Mons, partner bij adviesbureau IG&H Consulting. Mons wijt de daling aan de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek. ‘Ik kan niet veel anders verzinnen. De rente is laag, de huizenprijzen zijn gedaald, de werkloosheid valt mee en de hypotheekgarantie is verruimd. Die zaken wegen blijkbaar niet op tegen de onzekerheid over de fiscale behandeling van de hypotheekrente.’

De eerste vijf maanden van het jaar werden 7 procent minder hypotheken verkocht dan vorig jaar. Veel marktpartijen noemden toen de oplaaiende discussie over de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek als de voornaamste reden.

Griekse schuldencrisis een van de oorzaken

De rente op hypotheken is indirect gedaald als gevolg van de Griekse schuldencrisis. Hierdoor hebben grote beleggers zoals pensioenfondsen de obligaties van landen met hoge schulden verruild voor staatsleningen van landen met een degelijker begrotingsbeleid, zoals Nederland en Duitsland. De lange rente in die landen is gedaald als gevolg van de toegenomen vraag naar staatsleningen. Deze lagere rente werkt met een vertraging door in de hypotheek- en de spaarrente.

Ook de korte rente is laag. Dit is het gevolg van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank. Die houdt de rente laag om de economie een impuls te geven.