Dominantie banken in hypotheeksector groeit door
De totale hypotheekomzet heeft in het afgelopen kwartaal het hoogste niveau sinds 2022 bereikt. Waar de markt al een jaar lang tekenen van herstel liet zien, groeide de hypotheekomzet het afgelopen kwartaal met 17% behoorlijk. Tegelijkertijd groeide het marktaandeel van banken in de sector naar 58,5%. Dat blijkt uit de hypotheekupdate van IG&H.
“De voorzichtig stijgende lijn binnen de hypotheekmarkt maakt plaats voor stevige groei in het tweede kwartaal van 2024”, legt IG&H uit. “De hypotheekomzet steeg met 28,3% ten opzichte van Q2 2023. Ook het aantal afgesloten hypotheken steeg sterk met 16,9% ten opzichte van Q2 2023.”
Een stijging die volgens de onderzoekers van het advieskantoor grotendeels wordt veroorzaakt door de sterke groei onder de doorstromers. De hypotheekomzet onder deze groep steeg aanzienlijk met maar liefst 31,4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.
Daarnaast komt uit de hypotheekupdate naar voren dat de trend van een dalende hypotheekomzet onder over- en bijsluiters een halt is toegeroepen. De omzet onder deze groep is dit kwartaal juist ruim gestegen met 26,1% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023.
“Hiermee lijkt het weer interessanter te worden om over en bij te sluiten”, schrijft IG&H. “Dit kan duiden op een groei van de hypotheekomzet uit verbouwingen voor onder andere verduurzaming. Wel is dit type sluiter nog niet op het niveau van 2022.”
Dominantie
Gekeken naar de soort hypotheekaanbieders blijkt dat banken hun dominante positie door een sterke groei van het marktaandeel onder de starters (+5,8 procentpunt) verstevigd hebben. De sterke groei betekent wederom het hoogste marktaandeel (58,5%) voor banken sinds het derde kwartaal van 2019.
De groei van de banken gaat grotendeels ten koste van de buitenlandse partijen en verzekeraars. Met name het verder dalende marktaandeel van de verzekeraars valt op.
Florius grootste stijger
Florius voert in het afgelopen kwartaal de groep stijgers aan met een groei van 0,9 procentpunt. Wel valt op dat de algehele groei onder de top vijf stijgers aanzienlijk lager is dan in het eerste kwartaal van 2024.
Zowel binnen de top tien van verstrekkers als in de top tien concerns vinden weinig grote veranderingen plaats. Na de groei in het eerste kwartaal behoudt ABN AMRO haar tweede plaats, ondanks het groeiende marktaandeel van ING (0,7% procentpunt).
Ook het aandeel van koploper Rabobank is na enkele mindere kwartalen weer eens gegroeid. Tot slot klimt de Argenta Groep verder naar de negende positie in de top tien concerns.