IG&H Consulting: Bankspaarregeling relatief onbekend

15 maart 2010 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlanders zijn slecht bekend met de bankspaarregeling, een extra opbouwmogelijkheid voor een aanvullend pensioen of voor het aflossen van de hypotheek. Slechts 15% van hen noemt de bankspaarregeling spontaan als mogelijkheid. Bij mensen die zich oriënteren op een pensioen of een hypotheek ligt dat percentage iets hoger (35%). Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO en adviesbureau IG&H Consulting & Interim, gehouden onder Nederlanders in het algemeen en een specifieke groep met een bankspaarregeling in het bijzonder.

Opvallend is volgens de onderzoekers ook dat Nederlanders die sinds 2008 een bankspaarregeling hebben afgenomen, zeer tevreden zijn met de bankspaarregeling: gemiddeld beoordelen ze de regeling met het cijfer 7.6. Verder valt op dat Nederlanders, ondanks de vermeende vertrouwenscrisis tussen burger en financiële adviseur, tevreden zijn over de financieel adviseur die adviseerde te gaan banksparen.

Behoefte aan persoonlijk advies

Bouwe Kuik van IG&H Consulting & Interim: “Banken en verzekeraars streven er naar de administratieve kosten via online tools te verlagen, om zo die voordelen door te geven aan de burger. Immers, als de burger minder kosten heeft, dan  kan hij meer sparen in de regeling. De burger blijkt op dit moment nog niet open te staan voor online mogelijkheden en heeft nog echt behoefte aan de kostenverhogende adviesuren.” Adriaan Eecen van TNS NIPO denkt dat de burger het online sluiten niet wil vanwege de volgende vier argumenten:

  • De burger is bang om een verkeerde beslissing te nemen, want het gaat om een ingewikkelde zaak;
  • De burger heeft behoefte aan direct contact zodat hij zijn vragen kan stellen;
  • De burger wil goed worden voorgelicht;
  • Online afsluiten van dit soort producten lijkt de burger nog steeds niet veilig en betrouwbaar.

Meer tevredenheid over assurantiekantoor dan bank

Wanneer de Nederlander wordt gevraagd naar zijn tevredenheid met het adviestraject dan blijkt men het meest tevreden te zijn over de advisering door de adviseur van het assurantiekantoor (cijfer 7,3); de adviseur in dienst van een bank krijgt een iets lager cijfer (cijfer 7,1). Het onderzoek toont aan dat de klant tevreden is over de advisering. Maar in de spaarzame gevallen waarin de klant ontevreden is over advisering, dan is het vooral vanwege ‘ondeskundige adviezen’, ‘moeizaam persoonlijk contact met adviseur’ of ‘adviseur deed niet zijn best’.