ConQuaestor: Banken moeten kosten reduceren

14 januari 2010 Banken.nl 1 min. leestijd

Banken moeten hun operationele kosten zien te reduceren, anders worden ze links en rechts ingehaald door nieuwe toetreders met lagere kosten. Dat voorzien Miriam Cnossen, management consultant bij ConQuaestor, en Gert-Jan Holstege, freelance banking consultant.

Bestaande banken kampen met zogeheten `legacy`, ofwel een complex geheel van oude en nieuwe operationele systemen en processen. Deze legacy levert hoge operationele kosten en lage flexibiliteit op. Het is slechts weinig banken gelukt om de oude centrale administratie te vervangen. Het komt voor dat gegevens uit het ene systeem worden geprint en handmatig worden ingevoerd in het andere systeem. Nieuwe toetreders als Binck en LeasePlan kampen niet met legacy. Zij bouwen hun systemen `greenfield` op: zonder afhankelijkheden van een bestaande organisatie en ICT.

Het is mogelijk dat online aanbieders als Yahoo en Google zich op de bancaire markt begeven. Google beschikt reeds in diverse landen over een vergunning voor digitale bancaire diensten. Bestaande banken moeten overwegen om nieuwe producten greenfield in de markt te zetten. De huidige technologische ontwikkelingen hervormen het bancaire landschap. Wie daar niet op inspeelt, wordt afgetroefd op prijs en op kwaliteit.