Saxo Groep gaat verder onder Deense banklicentie

29 maart 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Saxo Bank heeft aangekondigd dat zijn Nederlandse kantoor (het voormalig BinckBank) voortgezet wordt onder de Deense banklicentie van Saxo Bank A/S.

De overgang komt volgens het Financieele Dagblad niet geheel uit de lucht vallen. De krant wijst erop dat het behoud van twee banklicenties niet houdbaar is, onder meer omdat de banklicentie de duurste vergunning is die een financiële instelling kan bemachtigen. “Toezichthouders stellen strengere kapitaaleisen aan dit type instellingen en houden er extra toezicht op”, aldus het FD.

Saxo zelf noemt de juridische fusie een logisch gevolg van de overname van BinckBank door Saxo vijf jaar geleden. Wel erkent de bank dat de fusie onderhevig is aan “juridische formaliteiten”, waaronder de goedkeuring van De Nederlandsche Bank.

Saxo Groep gaat verder onder Deense banklicentie

Met de beoogde herstructurering valt de beleggingsinstelling voortaan onder het Deens recht. Wel blijven DNB en de AFM toezicht houden op de Nederlandse activiteiten van het lokale Saxo-kantoor.

De beleggingsinstelling benadrukt dat er voor zijn Nederlandse klanten nauwelijks iets verandert. Klanten met een Nederlandse rekening bankieren bijvoorbeeld straks direct bij de Deense moedermaatschappij Saxo Bank A/S, maar de bestaande rekeningnummers wijzigen niet. Ook blijft het Nederlandse kantoor, inclusief helpdesk, gevestigd in Amsterdam.

De organisatiestructuur verandert wél. Zo zal de Nederlandse CEO Saskia Klep de bank verlaten wanneer de fusie van de twee banklicenties is afgerond. Haar taken worden overgenomen door Vincent Germyns, CEO Mid-European Region Saxo Bank.

De regiodirecteur zal tegelijkertijd ook de verantwoordelijkheid dragen voor de activiteiten van Saxo op de Belgische en Franse markt. Ook deze afdelingen zullen voortaan onder het Deense toezicht vallen.