KPMG: cash financed deals leveren hogere ROI
Bedrijven die hun aandeelhouderswaarde willen verhogen door acquisities kunnen hun deals beter financieren met geld in plaats van equity. Cash-based transacties leveren hogere returns op. Dit blijkt een studie van wereldwijd adviesbureau KPMG.
De studie van KPMG vond een correlatie tussen bepaalde factoren van de deal en het succes van de transactie. De sleutelvondst van de studie: met geld betaalde deals zorgden voor hogere returns dan met geld en aandelen betaalde deals en met aandelen betaalde deals.
“Ondanks dat het ‘cash is king’-mantra vandaag de dag te vaak wordt gebruikt, is de realiteit dat de organisaties met een sterke balans een sterke positie hebben om volgend jaar niet alleen deals te maken, maar ook betere returns te realiseren van die deals”, zei Daniel Tiemann, KPMG US lead partner van Transaction And Restructuring Services Group.
De bestudeerde cashdeals waren significant succesvoller vergeleken met aandelendeals na zowel 12 als 24 maanden.
De gemiddelde cashdeal in de studie liet een return van 1% na 1 jaar en 2.9% na 2 jaar zien, gebaseerd op genormeerde aandelenreturns.
Ter contrast: de gemiddelde allstockdeal resulteerde in een return van -5.3% na 12 maanden en -9.8% na 24 maanden. Deals die gefinancierd werden met zowel geld als aandelen presteerden tussen de twee extremen in en leverden na 1 jaar een return van -3.8% op en -3.7% na 2 jaar.
“De bedrijven die aan acquisities denken moeten hun cash position nu beoordelen om hun kansen op succes te vergroten”, voegde Tiemann toe. Bovendien waren bedrijven die 3 tot 5 deals per jaar sloten het meest succesvol; meer dan 5 deals per jaar verminderde het succes, zegt de studie.
Bedrijven die 3 tot 5 acquisities per jaar deden zagen hun aandelenkoers na een jaar gemiddeld 0.5% stijgen en 0.1% na 2 jaar. Bedrijven met 6 tot 10 acquisities per jaar zagen na een jaar een gemiddelde daling van 14.4% in de aandelenkoers en een daling van 18.5% na 2 jaar, voegt het rapport toe.
Tiemann gaf aan dat pogingen om meerdere geacquireerde bedrijven meteen te integreren voor verwarring kunnen zorgen in de processen, reporting structures, IT kwesties en zelfs werknemers kunnen afleiden van de businessstrategie.
De studie stelde tevens dat transacties die werden gemotiveerd met het vergroten van de “financiële kracht” het meest succesvol waren. De grootte van het geacquireerde bedrijf (op basis van marktkapitalisatie) was echter niet statistisch significant.