Ernst & Young: Huizenprijzen kunnen met 30% dalen
Volgens adviesbureau Ernst & Young kunnen de prijzen in de Nederlandse huizenmarkt in de komende jaren met tot wel 30% dalen. Het adviesbureau baseert haar uitspraak op een “doemscenario”. Het Big Four-kantoor waarschuwt dat de markt de ernst van de problemen nog steeds te veel onderschat.
Pessimistisch toekomstbeeld
Ernst & Young baseert zijn mogelijke doemscenario op de grote verschillen in huizenprijzen tussen Nederland enerzijds en België en Duitsland anderzijds. Huizen kosten daar gemiddeld 22% (Belgie) en 27% (Duitsland) minder dan in Nederland. Per vierkante meter zijn Nederlandse huizen zelfs tot meer dan 40% duurder. De Nederlandse prijzen zouden in een negatief geval de komende jaren zomaar tot het Belgische en Duitse niveau kunnen dalen, aldus Ad Buisman, vastgoedconsultant bij Ernst & Young.
Enorme gevolgen
Doordat de Nederlandse hypotheekschuld erg groot is, zullen de gevolgen van een dergelijke prijsdaling enorm zijn, voor zowel banken als hypotheekbezitters. Nederlandse huiseigenaren bezitten ongeveer €1400 miljard aan woningen. De nationale hypotheekschuld bedraagt €1000 miljard. Veel huiseigenaren hebben op het hoogtepunt van de huizenmarkt tot 120% van de woningwaarde geleend. Bijna eenderde van de woninghypotheken is afgesloten voor een periode van 1 tot 5 jaar.
Fictie
De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) gelooft niet in het doemscenario van Ernst & Young. Volgens de NVM is de Nederlandse fiscale systematiek heel anders dan die van onze buurlanden. En zelfs zonder de hypotheekrenteaftrek kunnen de prijzen niet zomaar vergeleken worden, menen de makelaars. Onze bouwkosten en grondprijzen wijken af van het buitenland. Buisman’s toekomstbeeld is dus fictie, concludeert de NVM.