Deloitte PiggyBank: spaarvarken als financieel adviseur
Digital en de internet of things bieden de financiële wereld veel kansen om hun klanten beter te helpen, ook hun jongste klanten. Om kinderen bewuster met geld om te laten gaan heeft Deloitte Digital de Digital PiggyBank ontwikkeld – een fysiek spaarvarken in combinatie met een app. Dit spaarvarken helpt klanten met sparen en biedt onder meer financieel advies bij te hoge uitgaven.
Vorige week was de Week van het Geld, een week waarin – bijvoorbeeld via gastlessen van bankiers – basisschoolleerlingen bewuster leren omgaan met geld. Ook wordt in deze week het Nationaal Geldexamen afgenomen, een initiatief van zakelijk dienstverlener Deloitte dat kinderen test op hun kennis op het gebied van geld en financiën. “Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid”, stelt Franklin Heijnen, Creative Director bij Deloitte Digital in Nederland, recent in het NRC. Digital en internet of things bieden veel kansen op dit vlak, stelt de creatieve directeur van Deloitte’s digitale arm. “Om te demonstreren hoe dat zou kunnen werken, hebben wij onze Digital PiggyBank gemaakt.”
PiggyBank
De Digital PiggyBank is een fysiek spaarvarken dat met een 3D-printer kan worden gemaakt. Dit spaarvarken staat in verbinding met een app. “De app werkt als een persoonlijke spaaradviseur en dat vinden mensen fijn omdat ze geen zin hebben om zich uitgebreid te verdiepen in geld. Eén van de concepten is dat jouw data gebruikt wordt om sparen makkelijker te maken”, legt Heijnen uit in gesprek met het NRC. Zo houdt de PiggyBank het uitgavepatroon van klanten in de gaten, en komt met goedkopere alternatieven als die er zijn. Het varken adviseert vervolgens om de besparing die een klant hiermee kan realiseren op de spaarrekening te storten. Heijnen: “Daarnaast kun je jouw spaardoelen aangeven en je voortgang volgen, zoals in de klassieke spaarapps.”
Verder is het mogelijk om op de neus van het plastic varken te drukken, waardoor er een vooraf ingesteld bedrag wordt overgemaakt naar je spaarrekening. Hierbij maakt het varken een knorrend geluid. “Daarnaast is een onderdeel van het concept dat de app je beloont voor goed gedrag. Doordat het gekoppeld is aan je FitBit houdt hij je stappen bij. Bij een ingesteld aantal stappen, maakt het geld over van je lopende rekening naar je PiggyBank. Zo krijg je directe beloningen op basis van je eigen data en gedrag”, aldus Heijnen in het interview. “Je ziet een echt spaarvarken dat daadwerkelijk knort als je geld stort of op z’n neus drukt en dus spaart.” Ook kan de klant het spaarvarken ‘breken’. Door de smartphone – waarop de app geïnstalleerd is – naast het varken te houden wordt het spaargeld teruggestort naar de betaalrekening.
Studenten
Heijnen vertelt dat het concept samen met studenten is ontworpen, met begeleiding van de consultants, creatieven en engineers van Deloitte Digital. Volgens hem kijken studenten anders aan tegen geld, en komen daar verassende concepten uit voort. “Het drukken op de snuit van het varken om geld over te maken zou misschien niet direct uit onze eigen brainstorm zijn gekomen. En dat maakt zo’n PiggyBank net even grappiger”, sluit Heijnen. Hij sluit af: “Het device geeft je geldadvies zoals je moeder zou doen.” De PiggyBank is nog niet op de markt en wordt nog verder ontwikkeld. In het buitenland worden momenteel de eerste markttesten uitgevoerd met prototypes.